Összekapaszkodott Pákozd és Körösfő

2023.07.10. 07:00

Élmények és érzelmek születtek a határon túl

Hazatért Körösfőről a pákozdi gyerekek első csoportja, akiknek útját a tervek szerint továbbiak követik majd. A csoportot elkísérte Kardos Ádám polgármester is.

Tihanyi Tamás

Az utolsó közösen eltöltött estén a tábortűz mellett együtt énekelt partiumi és anyaországi magyar fiatal

Fotó: Kardos Ádám

Pákozd nagyközség hosszú ideig három testvértelepüléssel tartott kapcsolatot: a felvidéki Ipolybaloggal, a partiumi Bihardiószeggel és a lengyelországi Wegierska Górkával. Az elmúlt évben egy újabb közösséggel, az ugyancsak partiumi Körösfővel, ezzel a túlnyomórészt magyar ajkú Kolozs megyei településsel bővült ez a kör. A megállapodást még tavaly nyáron írták alá.

– Hivatalba lépésemkor annak idején sok célt tűztem ki magam elé, ezek közé tartozott az is, hogy minél több pákozdi fiatal üdülését segítsem – mondta a FEOL-nak Kardos Ádám polgármester. – A nyolcadik osztályosok aggteleki osztálykirándulása az idei évben már második alkalommal valósulhatott meg. Ezen túlmenően nagyon örülök annak, hogy sikerült elindítani legújabb testvértelepülésünkkel egy csereprogramot: ennek eredményeként az elmúlt napokban először jártak a pákozdi ötödik, hatodik és hetedik osztályos diákok Körösfőn.

A pákozdi fiatalok túracipőt húztak és kirándultak a Tordai-hasadéknál is
Fotó: Kardos Ádám

A településvezető elmondta: a négy kísérővel tizenhárom ifjú lány és fiú ismerkedett meg azokkal a szépségekkel, amelyek a határon túl várták őket. Egyebek mellett jártak a Tordai Sóbányában, a Tordai-hasadéknál és Kolozsvárott – lényegében meg sem álltak hétfőtől péntekig, reggeltől estig. A sok élményt egy megható rendezvény zárta, amikor búcsúzás előtt tábortüzet gyújtottak és elénekelték együtt a Himnuszt, a Székely Himnuszt és az Ismerős Arcoktól a méltán híres Nélküled című zeneszámot. Azokban a pillanatokban lélekben és szó szerint is összekapaszkodtak.

Felejthetetlen élményekkel gazdagodtak a partiumi utazás alkalmával    
Fotó: Kardos Ádám

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a pákozdi fiatalok a saját szemükkel lássák, mit jelent a magyarság számára a határokon átnyúló együvé tartozás, megtapasztalják, miként élnek az anyaországtól távol élő nemzettársaink és gondolkodjanak el ezen – mutatott rá Kardos Ádám. – Mi mindenképpen a folytatásban gondolkodunk, abban, hogy a már első napon és a későbbiekben megköttetett barátságok, kötelékek egyre szorosabbak legyenek és a kapcsolat tovább éljen a világhálón a következő személyes találkozásig. Bodis László körösfői polgármesterrel együtt szeretnénk az ilyen csereüdüléseket kölcsönösségi alapon, rendszeresen, mindkét település fiataljainak örömére megismételni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában