Sorozat

2023.07.17. 11:26

A rendőrség megerősítette – betörők jártak Öreghegy több utcájában

Múlt héten több forrásból is arról értesültünk, hogy Öreghegyen legalább négy betörés vagy legalábbis erre irányuló kísérlet történt, így hát érthető módon aggódnak az ott élők. Megjött a rendőrség válasza.

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Brian A Jackson/Shutterstock

Az említett "több utca" például a Poprádi, Lomnici és Krasznai. A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától megkérdeztük, meg tudják-e erősíteni a fent említett betörés-sorozatot? Jellemzően miket vittek el a házakból? Sikerült-e elkapni az elkövetőket? Egyetlen "banda" állhat a fenti esetek mögött? Mit javasolnak az ott élőknek? 

Válaszukat az idézőjel után olvashatják: "Tájékoztatjuk, hogy az ön által megjelölt időszakban Öreghegy városrészből két esetben betörésről, két további esetben pedig besurranásos lopásról érkezett bejelentés a rendőrségre. A Székesfehérvári Rendőrkapitányság az említett esetek mindegyikében lopás bűncselekmény elkövetése miatt folytat büntetőeljárást válaszadásunkkal egyidejűleg is."

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság továbbá felhívta a figyelmet, hogy a bűnelkövetők jellemzően a nyitott kapukon, ajtón vagy ablakon, illetve zárfeltörés módszerének segítségével jutnak be az ingatlanokba. Így hát a következő tanácsokkal szolgálnak a feol.hu olvasóinak, vagy épp a környéken élőknek:

A,Burglar,Tries,To,Break,In,A,House
Fotó: Nancy Beijersbergen/Shutterstock
  • Ha otthon tartózkodik, akkor is minden esetben, napközben is zárja kulcsra a kertkapukat és a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy meglátja a hívatlan látogatót Miközben ön egy másik helyiségben van, a tolvaj észrevétlenül magával viheti a bejárat közelében található értékeket, iratokat. Az anyagi veszteségen túl az ellopott okmányok pótlásával járó kellemetlenségek is sok bosszúságot okozhatnak, vagy azokkal visszaélhet az elkövető.
  • A szellőztetéssel is legyen óvatos! Ne hagyja kitárva földszinti lakása ablakait, ha nem tartózkodik a szobában, és ugyanez vonatkozik az erkélyről nyíló ajtókra és ablakokra is!
  • Ha ön kertes házban lakik, és az udvaron vagy a kertben tevékenykedik, akkor is zárja kulcsra házának bejárati ajtaját, és a kulcsot tartsa magánál!
  •  Nappal is, de különösen éjszakára feltétlenül zárja be mind a lakás, mind a melléképületek nyílászáróit. Nagyon fontos az is, hogy jól látható helyeken (ablak, udvar) ne hagyjon értéket!
  •   A zárt udvaron, kertben és a garázsban tárolt autóját is mindig zárja le, abban ne tartson értékeket, különös tekintettel a jármű okmányaira. Az udvaron vagy erkélyen hagyott kerékpár szintén vonzó célpont lehet a tolvajok számára.
  •  Otthona és vagyontárgyai biztonsága mellett fontos, hogy azoknak az ingatlanoknak a vagyonvédelmével is foglalkozzon, amelyeket csak időszakosan használ.
  • Otthon lehetőleg ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket! Amennyiben mégis így tesz, gondoskodjon a megfelelő vagyonvédelemről!
  •  A bejárati ajtajára is érdemes korszerű zárat felszereltetni. Az ajtó anyaga legyen masszív fém, vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek!
  • Lehetőleg az ablakokat is lássa el többféle biztonsági eszközzel! Ne feledje: a szúnyogháló nem véd meg a betörés ellen!
  •  Alkalmazzon elektronikai védelmi rendszert! A tapasztalatok szerint egy esetleges betörés okozta kár gyakran többszöröse lehet a megfelelő védelmi rendszer beszerzési és felszerelési költségének. Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) az által nyújtanak védelmet, hogy jelzik a külvilág számára, ha illetéktelenek akarnak behatolni.
  • Tartós távollét és szabadság ideje alatt kérjék meg a szomszédaikat, hogy fordítsanak figyelmet az ingatlanra, amennyiben gyanús személyek, vagy ilyen gépkocsik mozgását észlelik, azt nyomban jelezzék a rendőrség felé!
  •  Értékes ingóságaikról (műszaki cikkek, ékszerek, műtárgyak, stb.) lehetőség szerint készítsenek fényképet és részletes leírást, hogy a lopást követően a rendőrségnek használható információval tudjanak szolgálni, és ha azonosíthatóvá válik az értéktárgy, nagyobb az esély arra, hogy azt visszakapják, és ezzel növeljék az elkövető felderítésének valószínűségét is.
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában