A tervek és az engedélyek megvannak, de egyelőre ennyi

2023.07.14. 11:30

A BuBa mostoha szakaszán még egy darabig nem lesz változás

Egyelőre marad a lyukak tömködése a Budapest-Balaton Kőszárhegy és Polgárdi közötti szakaszán, egyébre nincs lehetőség.

Hajdú Marianna

Forrás: Hajdú Marianna/FMH

Az egy évvel korábbi átadását követően a kerékpárút ezen rövid szakasza látványosan minőségi romlásnak indult. A kezdetben hajszálvékonynak tűnő repedések mára már látványosak és helyenként balesetveszélyesnek tűnnek a kerékpárosok számára. Mint az korábban, az Építési és Közlekedési Minisztérium megkeresésünkre adott leveléből kiderült, a Polgárdi-Kőszárhegy közötti érintett útszakasz részét képező Polgárdi-Ipartelep vasútállomáshoz vezető utat a Közútkezelő Nonprofit Zrt. üzemelteti, a további szakaszról Polgárdi Város Önkormányzata gondoskodik. A két települést összekötő út mindkét üzemeltetőjét megkerestük, hogy megtudjuk, mi lesz a tönkrement útburkolat sorsa.  

Az útszakaszon napi üzemeltetési tevékenységünk részeként az önkormányzattal közösen a kerékpárosokra nézve közvetlenül balesetveszélyes úthibákat – a burkolatszélen keletkezett kátyúkat, ahol a kerékpárosoknak haladnia kell – folyamatosan javítják munkatársaink

 - válaszolt a Feol.hu-nak a közútkezelő.

A közútkezelő azt is írja válaszlevelében, hogy lokális javításokon túlmutató teljes körű felújítási beruházások csak külön elrendelés és a megvalósításhoz szükséges plusz költségvetési vagy európai uniós források biztosítása esetén lesznek elindíthatók. 

A Budapest-Balaton kerékpáros útvonal fejlesztése kapcsán 2022-ben ezen a szakaszon első ütemben csak útvonal kijelölés történt, – útirányjelző táblák kihelyezésével és burkolati jelek festésével – mellyel párhuzamosan a már elkészült szakaszok építtetője, a jelenlegi Építési és Közlekedési Minisztérium jogelődje a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az útszakasszal párhuzamosan új nyomvonalon önálló kerékpárutat terveztetett. 

A közútkezelő megerősítette a minisztérium korábbi válaszát, miszerint ez az új kerékpárút jelenleg jogerős építési engedéllyel rendelkezik. Azonban tavaly nyáron a még el nem indult projektek felfüggesztésre kerültek a megváltozott gazdasági környezet miatt, így a továbbiakban is üzemeltetési kereteken belül végeznek lokális beavatkozásokat rajta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában