Válasz a minisztériumból

2023.07.06. 17:30

Tényleg így marad a BuBa polgárdi szakasza?

A témával kapcsolatban az Építési és Közlekedési Minisztériumot kerestük meg. Válaszuk egyenes és meglepő.

Hajdú Marianna

Forrás: Hajdú Marianna/FMH

Néhány héttel korábban olvasónk hívta fel figyelmünket, a Budapest-Balaton kerékpárút Kőszárhegy és Polgárdi között lévő szakaszának gyászos állapotára. 
Szemügyre vettük az állapotokat és beigazolódott, hogy valóban nem lett jobb a helyzet az egy évvel korábbihoz képest. Sőt, az aszfaltburkolatban azóta méretes repedések tátonganak. Akkor az üggyel kapcsolatban írásban kerestük meg az Építési és Közlekedési Minisztériumot és Polgárdi polgármesterét, hogy információt kérjünk az út jelenlegi állapotát és jövőjét illetően. A minisztérium válaszlevelében a következő tájékoztatást adta:

A Budapest-Balaton kerékpáros útvonal Székesfehérvár-Polgárdi szakaszának megvalósítására 2021. februárjában kötött szerződést a NIF Zrt.  (ÉKM jogelődje). A kivitelező feladata – a megkeresésben is érintett Polgárdi Bánya úton - forgalomtechnikai beavatkozás volt, ugyanis a vegyes használatú út felújítása nem volt része a projektnek.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium válaszából kiderült, hogy a 2022. július 15-i átadást megelőzően csak javítást végzett a kivitelező az érintett útszakaszon, majd az átadást követően az visszakerült egyrészt az önkormányzat, másrészt a Közútkezelő hatáskörébe.

A 2022.  július 15-én tartott műszaki átadás előtt, a biztonságosabb kerékpáros közlekedés érdekében a kivitelező a durva hibákat kijavította. Ezt követően a beruházás befejezésével a korábbi munkaterület visszakerült az üzemeltetők (részben az Önkormányzat, részben pedig a Magyar Közút NZrt.) részére.

Mint levelükből kiderül, a Polgárdi Bánya út állapota ismeretében a NIF Zrt. önálló szerződéses keretek között, a fenti fejlesztésen túl, 2020 októberében elkészítette a Bánya úttal párhuzamos önálló kerékpárút engedélyezési terveit, amely 2022. júliusban építési engedélyt is kapott, de ez egyelőre papíron marad:

Az önálló kerékpárút kiviteli terveinek készítése és megvalósítása jelenleg nem rendelkezik forrással és kormánydöntéssel. Csak ezek birtokában kerülhet sor új, a jelenlegi helyzetet ténylegesen megoldó kerékpáros útvonal megépítésére.

Szóval a kerékpárút ezen szakaszának megépítése még várat magára egy darabig,  a kijelölt kerékpárútvonalat kénytelenek használni a kerékpárosok.
Ismét levélben kérdeztük meg Polgárdi polgármesterét a kerékpárút jelenlegi helyzetéről és a Magyar Közútkezelő Zrt.-t, hogy tudnak-e az út állapotáról és terveznek-e burkolatjavításokat végezni az említett részen, de cikkünk megjelenéséig még nem kaptunk kérdéseinkre választ. Amint a válaszok megérkezek, olvasóinkat is tájékoztatjuk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában