Szent Antal-nap

2023.06.19. 08:00

Ünnepi szentmise a Szent Antal-napi búcsú alkalmából Csóron

Ünnepi szentmisét tartottak a Szent Antal-napi búcsú alkalmából vasárnap délután a 2021. évi zártkerti program nyertes pályázata jóvoltából felújított csór-iszkai Szent Antal-kápolnánál.

Az ünnepi szentmisét Nyárai-Horváth István címzetes kanonok celebrálta

Fotó: Gombaszögi-Szalai Tímea

Amint megtudtuk: az önkormányzat 22,9 millió forint támogatást nyert az Agrárminisztérium pályázatán.

A szőlőhegyi zártkertek infrastrukturális fejlesztése és szakrális kisemlékek felújítása projekt során a Baglyas és Belátó szőlőhegyen összesen 800 méter hosszú útszakasz újult meg, ahol egyben a csapadékvíz-elvezetésről is gondoskodtak. A zártkerteket könnyebb így megközelíteni, előnyt jelent a helyben lakó tulajdonosok számára, és a zártkertes övezetben a rendszeres gazdálkodás növekedését is eredményezi. A felújított szakrális kisemlékek a kápolna, a baglyasi feszület és az iszka-szőlőhegyi feszület volt. Mindezzel növelve a lakosság lelki érzületét, szereppel bírva a helyi identitás növelésében és a közösségépítésben, valamint a táj arculatát sajátos épített elemekkel díszítve.

Megújult a kápolna tetőzete
Fotó: Gombaszögi-Szalai Tímea

– A kápolna védőszentjének ünnepét, a Szent Antal-napi búcsút mindig együtt ünnepelték a közelben lévő szőlők iszkai és csóri szőlőtulajdonosai – mondta el lapunknak Gombaszögi-Szalai Tímea. – Ma is minden évben megtartjuk a szentmisét ezen a búcsúi ünnepen. Településünk borászati kultúrája a középkorig visszavezethető.

Az ünnepi szentmisét Nyárai-Horváth István címzetes kanonok, püspöki tanácsos, szentszéki ügyhallgató celebrálta, az alkalom szeretetvendégséggel fejeződött be.

Szerző: V. Varga József

Szeretetvendégség a szőlőhegyen
Fotó: Gombaszögi-Szalai Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában