Megújult a reformkori porta

2023.06.30. 19:20

Újabb műemléképület pompázik eredeti állapotában Fejér vármegyében

A elképzelések szerint hasonló funkciót fog ellátni a műemlék épület, mint amilyen célra annakidején a Nádasdyak építtették.

Hajdú Marianna

Minden részletre odafigyeletek a felújítás során, hogy az eredeti állapotát a leghűebben tükrözze a megújult Kapusház

Forrás: Hajdú Marianna/Fejér Megyei Hírlap

A Nádasdladány Község Önkormányzata sikeresen pályázott a társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmus fejlesztésére. A pályázat eredményeként 140,643 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek turisztikai infrastrukturális fejlesztésekre. Az összegből 50 millió forintot volt lehetőségük a parkoló megépítésére fordítani, a fennmaradó összeget a település vezetősége a kastély akkori vezetésével egyetértésben, a Nádasdy-kastélyhoz tartozó Kapusház felújítására fordította. Mind a településnek, mind a kastély vezetőségének érdeke volt, hogy a Kapusház megújuljon, ezért az együttműködési megállapodás megszületése után közösen dolgoztak a műemlék épület felújításán.

Nagyjából 150 évvel ezelőtt, a Kapusház építésekor készült a kép. Az épületen dolgozó munkások büszkén pózoltak munkájuk előtt
Forrás: Nádasdy-kastély hivatalos oldala

A Nádasdy-kastély részeként a Kapusház annakidején portaszolgálat ellátására épült. A grófi család vendégeit, előre bejelentett látogatóit fogadták és engedték be ezen a kapun keresztül, a hívatlan vendégeket pedig a portaszolgálatot ellátó őr kitessékelte. Az épületet eredeti állapotába állították helyre, amelyhez a régi fotók és dokumentumok mellett nagyban hozzájárult a kastély szakembereinek tudása és segítsége a felújítási munkák során. Ennek eredményeként sikerült teljesen helyreállítani és felújítani a kastély Kapusházát úgy, ahogy az eredetileg is díszítette a Nádasdyak birtokának bejáratát.

Már majdnem készen is látszott, milyen szép lesz a régi épület
Forrás: Nádasdy-kastély hivatalos oldala

 

A beruházás keretében továbbá 45 darab parkoló, gyalogátkelő és közvilágítás került kiépítésre, valamint interaktív elemeket is kialakítottak. A Kapusház a fejlesztés eredményeként turistafogadásra alkalmas információszolgáltató és tájékoztatási ponttá vált, amely színvonalas turista fogadáshoz szükséges háttérrel rendelkezik, ahol a vendégek kisfilmet is láthatnak a településről

A közel két éven át tartó munkák 2023. május 31-én fejeződtek be a sikeres műszaki átadás-átvétellel. Az ismét eredeti állapotába helyezett Kapusház –  Varga Tünde, a település vezetője szerint – vélhetően ismét azt a funkciót fogja betölteni, mint megépítésekor. Azaz ezen a helyen fogadják majd a kastélyba érkező látogatókat a jövőben, de erről még folynak az egyeztetések a kastélymúzeum vezetésével.

A végeredmény önmagáért beszél. 
Forrás:  Hajdú Marianna / Fejér Megyei Hírlap


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában