Tűzijáték

2023.06.05. 17:00

Nem mindenki örül neki: magánterületen egész évben lehet "lődözni"

Itt a nyár, ilyenkor megszaporodnak a szabadtéri esküvők, születésnapok és a különböző alkalmak apropóján rendezett kerti partik. Velük együtt pedig újból felvetődnek a szokásos kérdések: meddig és milyen hangosan lehet zenét hallgatni, szabad-e házi tűzijátékot rendezni? A feol.hu utóbbira kereste a választ.

Borsányi Bea

Illusztráció!

Fotó: FMH/Archív

„Nagyon érdekelne, hogy a tegnap esti nem kicsi tűzijátéknak, robbantásoknak lesz-e valamilyen következménye az elkövetőre nézve???” – tette fel a kérdést még márciusban egy vidéken élő férfi. Azt vélhetően mindenki tudja, hogy a szabályozás értelmében petárdázni egész évben és szilveszterkor is tilos, a legális árusoktól vásárolt, úgynevezett 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek pedig csak és kizárólag december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig használhatók fel. De mi a helyzet az év többi napján? Lőhetünk-e fel tűzijátékot mondjuk esküvőn vagy családi rendezvényen, kell-e ehhez bármilyen engedély?

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről Kormányrendelet értelmében a 2. osztályú pirotechnikai termékekből - ezek között már igazi tűzijáték élményt nyújtó áruk találhatók - 16 év feletti személy egy időben összesen legfeljebb 1 kilogramm hatóanyag-tartalmú tűzijátékot birtokolhat, amit – a pirotechnikus.hu állítása szerint – magánterületen egész évben ellőhet. Három ember tehát akár 3 kilogramm hatóanyag-tartalmú tűzijátékot is összehordhat és étteremben vagy valamilyen magánterületen tartott, zárkörű rendezvényen fel is használhat. 

Ami a közterületen tartott tűzijátékokra vonatkozik, a fentebb már említett központi korlátozásokon túl az önkormányzatok helyi rendeletben további szigorításokat is alkalmazhatnának, ám a feol.hu által megkérdezettek – Csákvár, Sárbogárd, Szabadbattyán – egyike sem élt eddig a lehetőséggel, az érintett jegyzők szerint nem állt elő még olyan helyzet, amely ezt indokolttá tette volna. Székesfehérváron ugyanakkor a közgyűlés már korábban rögzítette, hogy „az Önkormányzat nem szervez a városi eseményekhez kapcsolódóan tűzijátékot. Egyébként a közterületeken végzett tevékenységhez minden esetben engedély szükséges. A közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet alapján nem adható ki engedély: zajos, bűzös, füsttel, korommal vagy gőzzel járó, sugárzó, valamint a lakosság nyugalmát egyébként zavaró tevékenység gyakorlásához, illetve anyagok tárolásához, valamint veszélyes hulladék lerakásához.” – áll a vonatkozó helyi rendeletben. 

A jogszabály a közterület mellett nem engedi meg azt sem, hogy engedély vagy hatósági bejelentés nélkül lőjünk tűzijátékot sportolásra vagy szabadidő eltöltésére szolgáló helyen. Ha viszont rendezvényhelyszín közelében lakunk, fogadjuk el, hogy egy-egy alkalommal villoghat az ég felettünk! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában