Újabb könnyítés

2023.05.23. 21:00

Végleges kútamnesztia

Újabb könnyítésnek örülhetnek a kúttulajdonosok, jövőre megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor jelenleg szükséges bejelentési és engedélyeztetési kötelezettség. 2024 januárjától a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak is automatikusan szabályosnak minősülnek.

V. Varga József

Ez azokat az új, vagy már meglévő kutakat jelentik, amelyek mélysége nem haladja meg az 50 métert, s nem érintik az első vízzáró réteget. Egyaránt vonatkozik a háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálókra, de fontos, hogy vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen helyezkedjenek el.  

Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy ez azért lehetséges, mert ezek a sekély kutak nem érintik a felszín alatti vízkészletet, forrásuk az összegyűlt csapadékvíz, vagyis a talajvíz, ezért környezetvédelmi szempontból nem jelentenek kockázatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában