Fehér kesztyűk a fegyvereken

2023.05.19. 15:45

Ünnepélyes katonai esküt tett a tartalékos állomány Székesfehérváron (galéria, videó)

Több mint 70 fő tett nyilvános, ünnepélyes katonai esküt a Városháza téren. A hölgyekből és urakból álló csapat idén áprilisban vonult be az MH Egységes Alapkiképzési Program keretében és már fel is esküdtek a haza védelmére.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az egész Belváros felbolydult pénteken a délelőtti órákban. A tér jelentős részét lezárták még a gyalogos forgalom elől is, és a katonazenekar folyamatosan fújta. Az eskü előtt álló tartalékos állomány alakzatban várta a nagy pillanatot, ám előtte még, helyük elhagyása nélkül felkerülhettek egy-egy közös fotóra a családdal, a szülőkkel vagy a nagy eseményre kilátogató kedvessel, de már csak mozdulatlanul állva, a kilépés lehetősége nélkül. 

Hetven fő állt készen az eskütételre. Mint megtudtuk, a század negyede hölgy, a teljes létszámból 50-en 30 év alattiak és jelentős részük civil szférából érkezett, vagyis katonai előélete nem volt. 

Azok, akiknek nem volt, mind közkatonaként tesznek esküt és beosztásba helyezésük után kapják meg rendfokozatukat. Ugyanakkor azok, akik már valamilyen beosztásban a honvédség kötelékében szolgáltak korábban is, ők már a meglévő rendfokozatuk viselése mellett végezték el az alapkiképzést. 

Az Egységes Alapkiképzési Program állománya felsorakozott, majd bevonultak két oldalról a történelmi zászlók, hogy közrefogják az utánuk érkező csapatzászlót, a történelmi zászlót.

Felharsant az Erőt, Egészséget köszöntés, majd a himnusz után egyszerre koppantak a hevederből kivett zászlórudak a kövezeten, majd megkezdődtek a beszédek. 

-A katonai hivatás egyszerre jelenti a közösség szolgálatát, a béke iránti elkötelezettséget és a biztonság garantálását. A haza szolgálata mindennél előbbre való, a honvédelem nemzeti ügy, azt szolgálni megtiszteltetés. Mi katonák őszintén hiszünk abban, hogy ettől magasztosabb cél és hivatás nem létezik. A 175 éves Magyar Honvédség folyamatosan változik, fejlődik, de három dolog állandónak bizonyul a katona életében. A hivatástudat, a felelősségtudat és a hazaszeretet. Fontos tudni, hogy a biztonság nem önmagától létezik, és mindenki számára kiderült, hogy mekkora szükség van felkészült, világszínvonalú technikával rendelkező, jól kiképzett és jól felszerelt katonákra, hogy a lakosság továbbra is békében élhessen, mondta el köszöntő beszédében Schmidt Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese. 

A vezérőrnagy nemcsak a hallgatóságot köszöntötte, hanem az esküt tevő tartalékosokhoz is szólt. 

-Önök a Magyar Honvédség legdinamikusabban fejlődő szolgálati formáját választották. A tartalékos erő valós és nélkülözhetetlen képessége a honvédségnek. A tartalékos katonák rendkívül motiváltak és kiemelkedő szerepet játszanak a honvédség és a társadalom közötti kapcsolat építésében, hangsúlyozta Schmidt Zoltán.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az eskü szövegét egy hölgy, Faragó Fanni közkatona mondta el és saját esküje után harsogta a század valamennyi katonája a sajátját. 

-Ősi szokás szerint vannak olyan hivatások, melyek művelői pályájuk elején ünnepélyes fogadalmat vagy esküt tesznek.  De mégis. A katonaeskü kiemelkedik ezek közül a fogadalmak közül, mert a katona nem csak békeidőben, reggel nyolctól délután négyig katona. Igazi szolgálata akkor kezdődik, amikor a többi polgár kötelességei véget érnek. Közösségeink nem működhetnek tagjainak belülről fakadó tartása nélkül. A honvédség pedig a katonai erkölcs legfontosabb kötőanyaga. Az eskü erejét évezredekkel ezelőtt felismerték, tudták, hogy az ünnepélyes, nyilvános fogadalom tartós érzelmi kötödést alakít ki a feladat iránt, az együtt letett fogadalom a kohéziót és az összetartozás segíti, fogalmazott Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese. 

A Szózat után tett a század egy kört a Belvárosban, majd visszatért a Városháza térre. 

A Magyar Honvédség minden hónapban szervez bevonulást annak érdekében, hogy a katonának jelentkezők, a lehető legkevesebb várakozás után, egyből el tudják végezni az alapkiképzést és csatlakozhassanak a honvédség nagy családjához. 

A most esküt tettek több mint 70 százaléka szerződéses katonaként, a Magyar Honvédség különböző alakulatainál folytatja katonai pályafutását, a többiek az önkéntes tartalékos rendszer tagjai lesznek tartalékos katonaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában