Életveszélyes lenne az átjárás

2023.05.17. 17:30

Lezárt utak mögött szólnak az ágyúk Bakonykútiban

A megyehatár peremén bújó település a legkisebb és talán a legbékésebb település, mégis vannak napok, amikor minden átalakul. Ha megkezdődik a lövészet, se kirándulni, se közlekedni nem lehet Fejér és Veszprém vármegye között, és nem mellesleg nyugodni se nagyon az ágyúk hangjától.

Palocsai Jenő

Hadgyakorlatok idején van úgy, hogy nem érdemes az úton tartózkodni, vagyis okkal védik lezárással a lakosságot

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Újabb hadgyakorlatok zajlottak az ezt leszámítva rendkívül békés településen. Bakonykúti valamennyik lakosa tisztában van azzal, hogy kertjeiken túl egy működő lőtér van, ahol rendszeresen jelen vannak a magyar katonák és nem ritka a több nemzet katonái által megtartott NATO hadgyakorlat sem. 

Most is egy ilyen zajlott, ám ez alkalommal nem kaptak róla a helyiek értesítést, ezért az egyik lakos a falu közösségi oldalán azt írta: 

-A hétvégén a Várpalotára vezető murvás úton gyalogosan sem engedtek át bennünket, de azt nem tudták megmondani a katonák, hogy meddig tart az útzár. Erről a lőtéri értesítőben sem találtam pontos tájékoztatást, és a honvédségi terület elején is csak egy fokozott járműmozgásra figyelmeztető táblát helyeztek el.

A környező hegyek között néha sokáig visszhangzanak a mennydörgés szerű robajok
Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A téma felvetője arra volt kíváncsi, hogy van-e arról információja a településnek, hogy meddig lesz lezárva az út? 

Egy hozzászóló azt felelte erre: 

-A május 4-én kinevezett vezérkari főnök előrevetítette, - számíthatunk sok előre be nem jelentett csapatmozgásra - kemény gyakorlatokra,- ahogy a napokban is láttuk, akarom mondani hallottuk. 

A helyi önkormányzat képviseletében Mészáros Imola tisztázta az ügyet: 

-Hétvégén egy nem tervezett gyakorlat volt, ezért volt az útzár és ezért nem szerepelt a lőtéri értesítőben sem a lezárás. Hétfő óta olyan típusú tevékenység nincs, ami korlátozná az átjárást, mondta az alpolgármester, aki hozzátette, hogy a lőtéri értesítők végén van egy telefonszám (06-88-549-555) a Várpalota Kossuth Laktanyához, ahol az ügyeletestől lehet kapni ilyen jellegű információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában