Frissen Fejérből

2023.05.21. 09:13

Idén is megtartották a Székesfehérvári Jótékonysági Székely Bált (galéria)

Évekkel ezelőtt indult útjára, mára pedig már hagyománnyá vált a Székesfehérvári Székely Bál. Az idei, hatodik alkalom is a Kárpát-medencei magyarság ünnepe volt, ahol a mulatság és a jótékonyság kéz a kézben járt.

Baráth Eszter

Fotó: Klein Anna

A Válasz – Független Civilek Fehérvárért Egyesület által indított bál célja, hogy összehozza a Székesfehérváron és környékén élő székely származásúakat, valamint olyanokat, akik elkötelezettek a székelység iránt és tisztelik kultúrájukat, életmódjukat. Mindemellett azonban a bálozók már a kezdetektől fogva valamilyen nemes ügy mellé állnak, és igyekeznek segíteni a határon túli magyarságot.

Fotó: Klein Anna

– Azt gondolom, hogy ez a rendezvény egy olyan példa, olyan példamutatás, amelyre méltán lehet büszke Székesfehérvár és Fejér vármegye – emelte ki megnyitó köszöntőjében Simon László, Fejér vármegye főispánja. Úgy fogalmazott, a jelenlegi nehéz helyzetben még nagyobb szükség van arra, hogy ilyen odafigyeléssel tegyünk egymásért. – Azt kívánom, hogy ez a kezdeményezés a jövőben is folytatódjon, mert így tudjuk megélni magyarságunkat határon innen és határon túl – mondta Simon László. A nyitótáncot az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja járta el, akik az alaklomhoz illően erdélyi táncokat mutattak be.
Deák Lajosné Zsuzsanna, a határon túli magyarsággal kapcsolatos feladatok tanácsnoka úgy fogalmazott, egy anya mindig kezet nyújt segítségre szoruló gyermekének, éppen úgy, ahogy a székesfehérváriak évek óta teszik a határon túli magyarság felé.

Fotó: Klein Anna

Juhász László, a Válasz – Független Civilek Fehérvárért Egyesület elnöke, a Székesfehérvári Székely Bál alapítója köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítettek az esemény megszervezésében. Mint mondta, a háttérben összesen több mint 150 fő dolgozott azon, hogy ez az esete maradandó élmény legyen a vendégek számára. Juhász László felidézte a Székely Bál történeté, valamint ismét bemutatta az idei program kedvezményezettjeit.

Az est folyamán a résztvevők a csíkmadarasi általános iskola székely kapujára, valamint a kárpátaljai BorzsaVári Tehetséggondozó Művészeti és Hagyományőrző Civil Szervezet támogatására gyűjtöttek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában