Új lakók a Dinnyési Parasztudvarban

2023.05.01. 13:30

Csak szeretni lehet Byront, Karcsit és Sanyikát (videó, galéria)

Egyre többen kíváncsiak a régi paraszti hagyományokra és az őshonos állatokra, és ez kedvező jel. A Dinnyési Parasztudvar ezen a hétvégén is megtelt látogatókkal.

Tihanyi Tamás

A hagyományos vidéki életforma lett eleven valósággá a Dinnyési Paraszudvarban, amely egyben lovarda is

Fotó: Tihanyi Tamás

– Idén igazán a húsvéti hétvégével kezdődött el számunkra a szezon, akkor telt meg először érdeklődőkkel a Dinnyési Parasztudvar  – mondta a FEOL-nak a gazda, Király Attila. – A gyerekek mellett a felnőttek is kíváncsiak azokra az őshonos állatokra, amelyeket ma már keresni kell a magyarországi vidéken, a megváltozott életformát kialakító, a hagyományokat és a paraszti munka szerszámait már csak nyomokban ismerő és megőrző közösségekben. Ami örömteli, hogy az óvodai csoportok és az iskolai osztályok szívesen választják kirándulásaik célpontjának a természetvédelmi terület határán található állatfarmot, amely egyben lovardaként is üzemel. Kedvezőnek látom, hogy nyári táborainkban már alig van szabad hely, ez pedig azt bizonyítja, hogy az ifjúság megtalálja egy ilyen gazdaságban azt az örömöt és hangulatot, amelyre már csak a legidősebbek emlékeznek.

Úgy tűnik, eszébe sem jut a televízió, a számítógép és a telefon azoknak, akik egy régi, öreg traktor fülkéjében zötyögve tehetnek meg egy kört az istállók, a szénaboglyák és a legelőterületek mellett, miközben a fejük felett gólyák köröznek. A gyerekek és az idősebbek szíve megtelik melegséggel, amikor megismerkednek Bella karcsú, kéthetes csikójával, Byronnal, a kosárban szunyókáló háromhetes kiskecskével, Karcsival, vagy az öthetes bocival, Sanyival, aki ottjártunkkor anyjának legelőre vágyó bőgését hallgatva fordította felénk a fejét. Király Attila a múltban is szívesen fogadott olyan csoportokat, akik valamilyen mentális, vagy más egészségügyi problémával küzdenek. Számukra fontos a karitatív tevékenység, ezért szeretettel látnak vendégül rászorulókat, például olyan gyerekeket, akik másként nem juthatnának el hozzájuk. Minap éppen a székesfehérvári Befogadlak gyermekotthon lakóinak küldtek meghívót.

– Úgy tapasztaljuk, hogy az idősebbek is örömmel ismerkednek meg, vagy találkoznak újra a régi, sajnos ma már ritkaságnak számító tárgyi emlékekkel, egyszerű paraszti eszközökkel.  Sokaknak ez egyfajta nosztalgikus kirándulás, másoknak ismeretszerzés, új élmények gyűjtése. Ráadásul az állatok közelsége, még egy szamáré is, bizonyosan gyógyító erejű.

Karcsi három hete látta meg a napvilágot: ő is méltán számíthat a gyerekek szeretetére
Fotó: Tihanyi Tamás 

Király Attila elmondta: a kis póniknak köszönhetően akár már ötéves kortól fogadnak bátor jelentkezőket. De ha nyeregbe nem is pattanna mindenki, sárgarépával, almával megetetheti a parasztudvar lakóit, akár a legújabb jövevényeket, Byront, Karcsit és Sanyikát is, akik hálásak lesznek a gondoskodásért.

Király Szandra Byronnal, a kéthetes csikóval, aki a jelenlegi legnagyobb sztár a Dinnyési Parasztudvarban
Fotó: Tihanyi Tamás 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában