Frissen Fejérből

2023.05.04. 14:00

„A vegyivédelmi katonák a hadsereg meghatározó alakjai” – ünnepség a Nagysándor József Laktanyában

A Himnuszt hallhattuk felcsendülni május 4-én, csütörtökön a Nagysándor József Laktanyában, melynek oka nem más volt, mint az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred megalakuló állománygyűlése és a Vegyivédelmiek Napja alkalmából tartott ünnepsége.

Déri Brenda

A jövőbeni változások része lesz a hadi technikai és technológia fejlesztése is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mint azt Pozderka Zoltán ezredes a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság törzsfőnöke is mondta, hagyományosan minden évben május 4-én ünneplik azokat a vegyivédelmi katonákat, akik e szép és felelősségteljes szakmai területen teljesítenek szolgálatot. 

– Azok előtt a vegyivédelmi katonák előtt tisztelgünk Szent Flórián napján, akik magas szintű hozzáértésükről és áldozatkészségükről tettek tanúbizonyságot már oly sokszor szolgálatuk során. Ide tartozik például a vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárítása, valamint a koronavírus járvány elleni védekezés – fogalmazott beszédében az ezredes, majd hangsúlyozta a vegyivédelmi katonák meghatározó alakjai egy hadsereg sikerének.

Pozderka Zoltán a jövőbeni tervekről is ejtett néhány szót, e szerint minden eddiginél nagyobb szerepet kap a képzettség és az önállóság, valamint a jövőbeni változások részeként említette még a haditechnika és a hadi technológia fejlesztését. 

– Mindez az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred megalakulásával beteljesülhet, hiszen az ezred voltaképpen egy szervezetté kovácsolta a szerteágazó vegyivédelmi szakma valamennyi szegmensét – mondta.

Az új ezred a szerteágazó vegyivédelmi szakma valamennyi szegmensét fogta össze
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap 

Ezt követően Veres József, az ezred parancsnoka felelevenítette, hogy ki is volt az a Szent Flórián és miért fontos emlékezni rá, valamint ismertette az ezred névadóját. 

– Sodró László a gázharcnak szentelte az életét és ő volt az első magyar katona, aki egy addig teljesen ismeretlen kiképzési ágba szervezte a tisztjeit. A második világháború kitörésekor nagyban hozzájárult fővárosunk védelméhez, de ezen túl még sok mást köszönhetünk neki – idézte fel a névadó személyét a parancsnok, az új ezred kapcsán pedig elmondta: bízik abban, hogy továbbra is ebben a megoldást kereső, proaktív és feladatorientált gondolkodásban tudják ellátni szolgálati tevékenységünket. 

A beszédek után elismeréseket adtak át, majd az ünnepséget a Magyar Honvédség 51. Nagysándor József Híradó és Vezetésbiztosító Dandár zenekara elsőként a Szózattal, majd pedig könnyűzenei előadásával zárta.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában