Köszönet és hála

2023.05.07. 07:00

„A mi dolgunk, hogy továbbadjuk mindazt, amit kaptunk” – ünnepi szentmisét tartottak Seregélyesen

A Szent Flórián vértanú templom felszentelésének 220. évfordulójának tiszteletére ünnepi szentmisét tartottak Seregélyesen.

Héjj Vivien

A hit továbbvitelének fontosságát hangsúlyozta Spányi Antal megyés püspök

Fotó: NAGY NORBERT

Csordultig telt a Fő utca és a Béke utca sarkán álló katolikus templom, ahol az egyházmegye elöljárói és a településen élő hívek együtt adtak hálát azért, hogy a Szent Flórián vértanú tiszteletére felszentelt templom immáron több mint két évtizede szolgálja a helyi katolikus hitéletet.

A jelenlévőket Horváth Sándor, Seregélyes polgármestere köszöntötte, aki felidézte, a településen már 1788-ban megszerveződött a plébánia, maga a templom pedig 1801 és 1803 között épült a terület akkori tulajdonosa, a gróf Zichy család anyagi támogatásának köszönhetően. Mint mondta, 1803-tól napjainkig 18 plébános teljesített szolgálatot Seregélyesen.

Mészáros János, Seregélyes plébánosa arról beszélt, ez az alkalom ékesszólóan bizonyítja, hogy mennyire fontos a gyökereink védelme. Kiemelte, a hit áthidalja a tér és az idő korlátait. A jelen hívei testvérközösségben vannak azokkal, akik egykoron részt vettek a templom felszentelésén.

A jeles évforduló apropóján tartott szentmisén megteltek a katolikus templom széksorai
Fotó: NAGY NORBERT

A szentbeszédben Spányi Antal megyés püspök úgy fogalmazott, kiváltságos ünnep ez, 220 esztendőt megköszönni csak egyszer lehet az életben.

– Ezekben a napokban nemcsak a katolikusok, de nyilván az egész nemzet, az egész kereszténység nagy ajándékot kapott itt, a Kárpát-medencében. Itt járt Ferenc pápa. Amikor itt járt az Eucharisztikus Kongresszuson, bizonyos médiumok próbáltak valamiféle hangulatot kelteni, hogy majd a pápa itt aztán rendet teremt. Aztán csalódtak, mert a pápa jól érezte magát, szeretettel volt itt velünk és megerősített bennünket, hogy menjünk azon az úton, amin eddig is jártunk, kövessük azt a pásztort, aki nekünk jó pásztorunk és mindig hallgassunk az egyház szavára – emlékeztetett Spányi Antal, majd az egyházfő legutóbbi látogatása kapcsán hozzátette, amerre Ferenc pápa járt, ott Krisztus szeretetét és örömét hirdette, sugározta.

– A mi dolgunk, hogy az utánunk következő nemzedékeknek továbbadjuk mindazt, amit kaptunk. Ha ezt nem tesszük meg, a gyökér elhal, és megszakad egy láncolat, amely az életet szolgálja, a boldogságot, a békességet, a szeretetet építi, és amely az örök üdvösség felé vezet bennünket – fogalmazott a megyés püspök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában