Frissen Fejérből

2023.04.03. 11:30

"Ugatni fognak a kutyák" – Nem a futottak még kategória a Rádió lakótelepi kutyafuttató (videó)

Mennyire támogatják a helyiek a Rádió 11. helyén egy kutyafuttató kialakítását? Erről szólt egy múlt hét végi fórum a székesfehérvári városrészen, Maroshegyen.

Szanyi-Nagy Judit

Székesfehérvár több városrészében is található kutyafuttató

Fotó: Pesti Tamás / FMH (archív)

Brájer Éva önkormányzati képviselő tájékoztatása szerint eddig azért nem tudtak ebben a kérdéskörben lépni, mert hely szűkében voltak. Mint kiderült, a teljes terület így sem fog beépülni, 10x15 méter lesz a gazdáké és házi kedvenceiké; a kerítésen kívülre pedig, a lakóépületek irányába, fákat vagy zöld sövényt ültetnek. Emellett – bár így egy kicsit drágább lesz a beruházás, de egyben esztétikusabb is – úgynevezett 3D-s kerítéssel veszik körbe a területet.

Noha előnyként a képviselő kiemelte, hogy a kutyafuttató létrehozásával a kutyák jobban elhatárolódhatnak a játszótéren játszó gyerekektől, mégis több kritika érte a helyszínt. A legérdekesebb felvetés, hogy "ugatni fognak a kutyák", azaz így, hogy lenne egy biztos pontja az ebeknek a sétára, játékra, csaholásra, várhatóan ezen a területen növekszik majd meg általuk a kutyaléttel együtt járó zajhatás. Brájer Éva hozzátette: nincsen olyan szakmai vélemény, ami alátámasztaná, hogy többet ugatnának az állatok ezáltal, mint most a lakótelepen.

"Ide fog járni az egész város" – hallatta hangját egy másik lakó. A képviselő válasza szerint Fehérváron, a városrészekben sok kutyafuttató működik. Éppen ezért a maroshegyieknek nem kell attól tartaniuk, hogy a város más pontjaiból ide érkeznek majd a gazdák és állataik.

Felmerült egy másik helyszín ötlete is: "Menjen a kutyafuttató a Gárdonyi elé!" Mint Brájer Éva megírta, "a beszélgetések alapján nem látom biztosítottnak, hogy átmennek oda a kutyatartók, elköltünk pénzt, és félek, nem lesz eredményes."

Április 3-án délelőtt mi is kilátogattunk a lehetséges helyszínre, a volt Rádió 11. helyére. Már 11.00 óra környékén több kutyatulajdonossal is találkoztunk, akik szinte kivétel nélkül lelkesedtek az ötletért. Dóra Zoé nevű kutyájával érkezett konkrétan a szóban forgó zöldterületre, ahol elmondta, úgy tudja, a futtató a járdához, az úthoz közelebbi részre kerül majd. Korábban keresett már kutyafuttatót házi kedvencének, ám a Budai úthoz közeli nem nyerte el tetszését: előfordult ugyanis, hogy a nagyobb kutyák egész egyszerűen ráugrottak az övére. Itt, a maroshegyi részen nem tapasztalt hasonlót még, és reméli, a futtatóban sem fog.

Fotós: Sinkó Viktória / Feol.hu

Edina Sütit, Tündi pedig Totót hozta le megmozgatni kicsit a tömbök közé, ám az ő négyesük a játszótérhez közeli területet választotta kikapcsolódási helyként. Mint elmondták, nekik is tökéletesen megfelel a volt Rádió 11. helyére érkező kutyafuttató, így legalább valóban biztonságosabban tudják eltölteni szabad perceiket a kutyák. Úgy értesültek, az elkerített részen a gazdákra és a háziállatokra egyaránt gondolnak majd: előbbieknek paddal, utóbbiaknak játékelemekkel kedveskednek a kivitelezők.

Fotós: Sinkó Viktória / Feol.hu

A gazdák hangsúlyozták, összetartó közösség az övék, mintegy 20-25 kutyatulajdonos szokott a Rádió utcai tömbök között kutyát sétáltatni, futtatni. Jól ismeri már egymást gazda és állat egyaránt, ezért is várják nagyon, hogy egy elkerített részen, biztonságosabb körülmények között játszhassanak a kutyák akár egyedül, akár egymással.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában