Életveszélyes döntéseket hozhatunk

2023.04.07. 18:00

Sokan cserélik a téligumikat, pedig látható, hogy még korai (videó)

Megkezdődött már a roham a gumisműhelyekbe és bár sokan időben észbe kaptak a hideg és a hózáporok, havaseső rohamok miatt, mégis több autó már nyári gumit hord, pedig a szakemberek szerint nem kellene. Azért sem érdemes kapkodni, mert nem is olyan könnyű a csere után megszabadulni tőlük. Ennek jártunk utána.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Megkezdődött a téli gumik cseréje. Egyre több autós hoz talán olyan meggondolatlan döntést, hogy a néha még visszatérő havaseső, hózápor és hajnali fagyok ellenére felveszik a nyári gumiabroncsokat. Közülük sokan szembesülnek azzal, hogy a több éven át szolgáló téli gumik elkoptak, kirepedtek, használhatatlanná váltak. Korábban, megfelelő ellentételezésért cserében ott lehetett hagyni a gumis műhelyben, ahonnan aztán felvásárlók vitték tovább feldolgozásra. Azóta ez megváltozott, ugyanis egyre kevesebb műhely vállalja fel a hulladék tárolását.

Megkérdeztük a két hulladékgazdálkodási céget, hogy mi vagy mi lehet a gumiabroncsok további sorsa, élete? A Depónia Kft PR vezetőjének feltettük azt a kérdést, hogy mit tehet az autó-, illetve járműtulajdonos a hulladékká vált külső vagy épp belső abroncsokkal, tömlőkkel? Budai Dóra elmondta, hogy az így keletkező hulladék, pontosabban a személyautó gumi és az 1200x400 mm alatti teherautó abroncs a Csalán található pénzverővölgyi telephelyen leadható, igaz, átvételi díj ellenében és pár fontos előírás betartása mellett.

Mint megtudtuk, a társaság a gumiabroncs hulladék átvételét komoly feltételekhez köti. Ezek között szerepel az, hogy a leadott darabok homoktól, földtől, olajtól, festéktől, egyéb szennyeződésektől, valamint felnitől, záró peremtől, betontól, hulladéktól, gumiabroncstól idegen anyagtól mentesek legyenek. Nem lehetnek sem tömör, a targoncáknál használt abroncsok sem és szétrobbant, úgynevezett durrdefektes gumiabroncsok sem. Kizáró tényező még leadás esetén az, ha korábban megfosztották az abroncsot a futófelülettől vagy ha nem normál kopásúak és a csalai telephelyre szállított gumirakomány között nem lehet diagonál kerék és gumibelső.

Ha valaki nagyobb tételt szállít a helyszínre, vagy csak pár darabot, az ár tonnában értendő, vagyis az átvétel alatti mérlegelést követően több mint 81 ezer forintot kell fizetni áfásan. Az ár borsos, de legalább meg lehet szabadulni a felesleges lomtól. Sokan azonban így sem tudják legálisan elhelyezni a kerekeket, ugyanis nem veszi át a hulladéktelep a mezőgazdasági, a bányákban használt OTR és a targonca gumikat, ahogy azt sem amin felni van.

A cégeknél az autó flotta miatt esetenként nagyobb a felgyülemlett abroncsmennyiség, ezért megkérdeztük, hogy van-e esetleg mód arra, hogy a társaságok között megkötött szemétszállítási szerződésben benne foglaltatik az abroncsok átvétele, ám mint megtudtuk, erre éppúgy nincs mód, mint arra, hogy magánszemélyek leadhassanak egy évben egy garnitúra gumit a szolgáltatási szerződésben foglalt lomtalanítás keretében.

Megkérdeztük, hogy a Depónia hasznosítja-e az ilyen anyagokat, illetve, hogy van-e olyan feldolgozó üzem, ami számára ez hasznos alapanyag lehet? Budai Dóra azt felelte: - Mi nem hasznosítjuk ezeket, hanem átvesszük és elszállítjuk, majd leadjuk hasznosítóhoz, aki akár a játszótereken megtalálható gumilapokat is készítheti a gumikból.

Sok abroncsot nem lehet tehát leadni és ha le is lehet, igen magas áron. A hulladékgazdálkodási cég PR vezetője ezzel kapcsolatban azt a javaslatot tette: - Aki teheti hasznosítsa újra saját maga az abroncsokat. Például a saját kertjében, hiszen szuper ötletek találhatók az interneten erre vonatkozóan. Készülhet belő virágtartó, pult, asztal, ülőke, kerti játék/mászóka, vagy akár homokozó is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában