Ünnepség

2023.04.13. 15:00

Nyíregyházáról indultak, Fehérvárra tértek haza az Irakban szolgált katonák (videó)

Csütörtök délelőtt Székesfehérvár Főterén tartották a Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens 15. váltásának visszafogadó ünnepségét. A közel 140 katona nem régen tért haza a Közel-Keletről.

Borsányi Bea

Tavaly szeptemberben Nyíregyházán tartották a kibocsátó ünnepséget, a visszafogadót Székesfehérváron rendezték

Fotó: Fotó: Löffler Péter / Új Dunántúli Napló

A legutóbbi iraki kontingens 15 katonai szervezet állományából verbuválódott, közöttük a székesfehérvári helyőrséggel működő MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonáiból. A nagy részben tartalékosokból álló kontingens sikeresen teljesítette hat hónapos külszolgálati feladatát. Sándor Zsolt altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese beszédében kiemelte, az elmúlt fél évben a kontingens teljesítményével nem csak megtartotta, de tovább is növelte a Magyar Honvédség nemzetközi elismertségét. Hozzátette, most először hajtott végre közös feladatot aktív és tartalékos állomány olyan távoli és kihívásokkal teli hadszíntéren, mint Irak. A katonák lehet, hogy több szervezet katonájaként mentek ki hat hónappal ezelőtt, de egy kontingensként tértek haza a misszióból – fogalmazott Sándor Zsolt, aki szerint ez a váltás példaértékű módon, fegyelemsértés és fegyverbaleset nélkül teljesítette a féléves szolgálatát. Külön méltatta a tartalékos katonák helytállását, akik státusuknál fogva nem ugyanarról a szintről indultak, mint a szerződéses állomány tagjai, mégis eredményesen és kiválóan teljesítettek Irakban. 

Elismerésben részesült többek között Kálinger Roland alezredes, a kontingens lelkésze 
Fotós: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepség elején elismerések átadására is sor került, a végén pedig Kálinger Roland alezredes, a kontingens lelkésze mondott áldást. Az eseményt a hazatérők díszmenete zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában