Soha be nem gyógyuló sebek

2023.04.13. 11:00

Néma főhajtás a katyni vérengzés áldozatai előtt (videó)

Lengyelország nemzeti tragédiája, a katyni mészárlás áldozataira emlékeztek április 13-a, csütörtök reggelén Székesfehérváron.

Kecskés Zoltán

A Katyn Emlékkeresztnél közös koszorút helyezett el Lehner Zsolt alpolgármester (b), Cser-Palkovics András polgármester (k), Simon László főispán és Wilmek Tibor, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke.

Fotó: Fehér Gábor

A lengyel és magyar nép közötti kölcsönös megértés és tisztelet jeléül még 2012 márciusában avatták fel a fehérvári Jávor Ottó téren a Katyn keresztet. Az emlékmű elkészítését a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség kezdeményezte, Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzata pedig támogatta. 

„Az évekig titokban tartott tömeggyilkosságok soha be nem gyógyuló sebet hagytak a lengyel nemzet szívében. A lengyel parlament alsóházának 2007-es döntése alapján április 13. a katyni vérengzés áldozatainak emléknapja, arra a dátumra emlékezve, amikor 1943-ban a tragédiát a németek nyilvánosságra hozták. A katyni mészárlásnak magyar áldozata is volt, Korompay Emánuel Aladár, a lengyel hadsereg tartalékos századosa, a varsói Magyar Királyság Nagykövetségének kultúrtanácsosa, a Varsói Egyetem magyar lektora, az első magyar-lengyel szótár készítője" –  olvasható a Katyn kereszt mellett felállított emléktáblán.

A második világháború idején (1940) történt vérengzésben mintegy 22.000 lengyel értelmiségi, tiszt és tisztségviselő vesztette életét. 
A csütörtök reggeli megemlékezésen a keresztnél koszorút helyezett el Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Vármegye Önkormányzata nevében Cser-Palkovics András polgármester, Lehner Zsolt alpolgármester, valamint Simon László főispán és Wilmek Tibor, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, majd a Székesfehérvári Klub Polonia képviselői rótták le kegyeletüket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában