A tankerület visszavonta a javaslatát az érvek hatására

2023.04.05. 07:00

Marad a nyolc évfolyamos iskola Alcsútdobozon

Visszavonta a József Nádor Általános Iskola átszervezési javaslatát a Székesfehérvári Tankerületi Központ. Marad a nyolc osztályos képzés az intézményben, adta hírül az iskola honlapja.

Zsohár Melinda

Fotó: FMH-Archív / FG

Mint ismeretes, több cikket írtunk a javaslatról, amely nagy visszhangot, s legfőképpen ellenállást váltott ki az alcsútdoboziak részéről, akik ragaszkodnak jól működő falusi iskolájukhoz. Az előzményekről: Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója javaslatot tett az alcsútdobozi József Nádor és a felcsúti Endresz György Általános Iskolák összevonásáról. Az alcsútdobozi felső tagozatot kívánta a javaslat a felcsúti iskolába integrálni, az alcsútdobozi maradt volna tagiskola, a továbbra is működő alsó tagozattal. A József nádor iskolában, az önkormányzatban, a szülők, s a lakosság körében azonban ellenállásba ütközött a javaslat, s mindent megmozgattak az elvetése érdekében. A községi képviselő-testület határozatban mondott nemet a tervre, a faluban pedig aláírásgyűjtést szerveztek a lakosok a falu iskolájának megmaradása érdekében.

Az alcsútdoboziak felkeresték Tessely Zoltán országgyűlési képviselőt, hogy segítsen a tárgyalások előmozdításában, s vegyék számításba a helyi akaratot az ügyben. A képviselő ezután Török Szabolccsal, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatójával közösen kereste fel Hajnal Gabriellát, a budapesti Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökét. Amint a képviselő honlapján olvasható, a megbeszélésükön a legfontosabb téma az Alcsútdobozzal és Gánttal kapcsolatos iskolaszervezési kérdések voltak. Elhangzottak a szakmai szempontok mentén felsorakoztatott érvek, amelyek a megmaradás mellett szóltak az alcsútdoboziak részéről. Érzelmi okok is hivatkoztak, hiszen a falu- és vidékfejlesztés egyik alapköve a helyi, saját iskola léte, megmaradása, fejtették ki az érintettek. Az alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola igazgatója, Keindl Zoltánné alapos és részletes kimutatást készített az intézmény teljes körű működéséről, állapotáról, hogy megszülethessen a számukra kedvező döntés.

A találkozót követően a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, Török Szabolcs arról tájékoztatta Tóth Erika alcsútdobozi polgármestert, hogy a felcsúti Endresz György Általános Iskolát és az alcsútdobozi József Nádor Általános Iskolát érintő átszervezési indítványt visszavonták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában