Frissen Fejérből

2023.03.23. 11:30

Nemet mondott az önkormányzat az alcsútdobozi iskolaátszervezésre

Az önkormányzati testület határozatban mondott nemet a tankerület iskola-átszervezési javaslatára. Ragaszkodnak nyolc évfolyamos iskolájukhoz, annál is inkább, mert indokot nem adott az iskola-fenntartó a változtatásra

Zsohár Melinda

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Amint néhány napja megírtuk lapunkban és portálunkon, a Székesfehérvári Tankerületi Központ intézmény-átszervezési javaslatot tett írásban az alcsútdobozi önkormányzatnak és a József Nádor Általános Iskolának a tervezett átalakításról. Ennek értelmében a jelenlegi felső tagozat ősztől a Felcsúti Endresz György Általános Iskolába olvadna be, avagy tagiskolája lenne. 

Az alsó tagozat helyben maradna a levél szerint, ám a tervezett javaslatról sem szakmai, sem gazdasági indokot nem fogalmaztak meg. Napok alatt szülői fórumot tartott az iskola, a szülők aláírásgyűjtést szerveztek, s az önkormányzati testület ezen egyetlen napirend pont erejéig ült össze. A határozati javaslatot Tóth Erika polgármester terjesztette elő, amelyben a javaslatot nem tartják indokoltnak. „A József Nádor Általános Iskolában folyó oktatási-nevelési tevékenység a faluközösség számára kiemelkedően pozitívnak értékelhető, a település jövője szempontjából a teljes nyolc évfolyamos helyi oktatás megmaradása szükséges. Az intézmény csonkításával a település gyengülne, a lakosság lélekszámbeli gyarapodása megállna”, áll a határozatban, amelyet egyhangúlag fogadtak el a képviselők.

Fotós: Nagy Norbert / FMH

Az ülésen meghívottként megjelent Keindl Zoltánné iskolaigazgató, aki kérdésekre válaszolva elmondta: az iskola sem kapott indoklást a tervezett átszervezés okairól. Személyes beszélgetés alkalmával kérte az igazgató és helyettese Török Szabolcs tankerületi igazgatót az indokok írásbeli megfogalmazására, ám ez nem történt meg. Az iskola tizenhét kérdést nyújtott át szintén a tankerületi vezetőnek, amely a tervezet további részleteinek tisztázásra szolgálna, ám erre sem kaptak eddig választ.

 A tankerület az érintettek véleménye kifejtésének határidejéül március 27-ét jelölte meg, mondta el Keindl Zoltánné, s összefoglalta intézménye munkáját, tevékenységét a testületi ülésen. Elmondta, hogy Alcsút(dobozon) az oktatás több évszázados múltra tekint vissza, a református egyház 1734-től, a katolikusok 1783-tól tartottak fenn iskolát. Az állami oktatás 1946-ban indult a József nádori jószágigazgatóság épületében. E műemléki szárny mellé épült új traktus 1990-ben, azóta is többszöri felújítások történtek, korszerűen felszerelt a 24 éve József nádor nevét viselő általános iskola.

Fotós: Nagy Norbert / FMH

A jelenlegi gyermeklétszám 130 fő, csaknem tíz százalékuk Felcsútról jár át tanulni, a szabad iskolaválasztás jegyében. A felső tagozatosok elvitele Alcsútdobozról indokolatlan és kedvezőtlen folyamatokat generáló döntés lenne, szögezték le. A tantestület teljes létszámmal működik, s bár vannak kisebb létszámú osztályok, az idén húszan ballagnak el, s a leendő elsős beiratkozók húsznál többen vannak. Az iskolában a gyermekek száma 2014-től ötven százalékkal nőtt, a község lélekszáma is százzal gyarapodott az utóbbi években. Szakmailag elismert pedagógiai munka folyik az iskolában, mondta el az igazgató, s a tanórán kívüli tevékenységeket is bemutatta. Az egyik képviselő szerint „ennek az iskolának lelke van”, ami fontos szempont a mai világban. 

Fotós: Nagy Norbert / FMH

Felelős vezetőként, a kormány vidékfejlesztési politikájával összhangban szeretnék megtartani az önálló, nyolc évfolyamos, jól működő iskolát, olvasható a határozatban. Alcsútdoboz hosszú távú érdekeit is ez szolgálja, erősítették meg egyhangúan a képviselők. Továbbra is várják a tankerületi vezető által megjelölt indokokat, amelyek a miniszter javaslatának alapjául szolgált az átszervezési javaslatról, s bíznak benne, hogy az érintettek szempontjai a visszavonás mellett szólnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában