Egy letűnt korszak élő emlékezetei

2023.04.25. 13:30

Magyarországi bányásztelepülések képviselői ülnek össze Kincsesbányán

A 45 tagot számláló Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetsége (MABOSZ) a Fejér megyei községben tartja soron következő elnökségi ülését szerdán.

Palocsai Jenő

Fotó: Flajsz Péter / 24 Óra

A mélyművelésű bányák ideje lejárt, ám azok a települések, melyek születésüket, vagy felvirágzásukat a bányászatnak köszönhetik, nem feledik sem az üzemet, sem azokat, akik minden nap beálltak Szent Borbála nevével az ajkukon a kasba, hogy a Föld gyomrában keressék meg a család mindennapi kenyerét.

Ezen települések egy letűnt korszak élő emlékezetei, hiszen minden egyes ponton utal valami a bányászatra. Az ásványkincstől függetlenül veszélyes foglalkozás hagyományait őrzi és ápolja a MABOSZ, nem zárva ki soraiból azon szerencsés településeket sem, ahol még van bányászati jelen.  

Az egyik szervezőtől, Sallay Zsolt alpolgármestertől tudjuk, hogy a találkozó Kincsesbányán történő megrendezésének az ötlete Mayer Lajos elnökségi tagtól származik, aki maga is a kincsesi bauxitbányászatban dolgozott hosszú-hosszú éveken át.

A szerdai egész napos eseményen a közgyűlés hivatalos procedúráján túl lesznek előadások, sőt üzemlátogatás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában