Rendkívüli közgyűlés

2023.04.06. 12:04

Bezárhat a Bory Jenő Általános Iskola, de az épület továbbra is iskola marad (galéria)

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése rendkívüli ülést tartott csütörtök reggel, amelyen több fontos döntés is született.

Borsányi Bea

Illusztráció

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az ülés elején átvette mandátumát és letette hivatali esküjét Pintérné Varga Anna Mária, aki az az önkormányzat Helyi Választási Bizottsága döntésének értelmében a képviselői mandátumáról lemondott Ráczné Földi Judit helyét vette át a városi közgyűlésben. Erről korábban itt írtunk.

A Székesfehérvári Tankerület az Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokban működő egyes köznevelési intézményeket érintő átszervezési javaslatot nyújtott be az köznevelésért felelős miniszterhez, melyekhez az önkormányzat véleményét kérték. Az érintett intézmények egyike a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola Bory Jenő Tagiskolája, amelyet jogutóddal kíván a tankerület megszűntetni. A legtöbb hozzászólás ezzel kapcsolatban hangzott el. Az ellenzéki képviselők többek között arról beszéltek, hiba lenne bezárni egy olyan intézményt, amely 40 éves múlttal rendelkezik és amelynek diákjai közül a fehérvári közélet több jeles alakja, sportolók, médiaszakemberek, orvosok, kutatók kerültek ki. Válaszul elhangzott, az iskola bezárását többek között az indokolja, hogy ma már közel sincs annyi gyermek a Palotavárosban, mint az iskola építésének idején, ráadásul a szülők körében sem tartozik a népszerű intézmények közé a Tolnai úti iskola. Ebben a tanévben már első osztály sem indult a Boryban. A csökkenő gyermeklétszám mellett az is megfigyelhető, hogy egyre kevesebben hordják vidékről fehérvári iskolákba a gyermekeiket – tavaly a városban a 850-et sem érte el az első osztályosok száma -, miután a vidéki iskolákat is sorra újítják fel és az oktatás színvonala is emelkedik. A kérdésben a végső döntést nem a város, hanem a köznevelésért felelős államtitkár mondja ki. Cser-Palkovics András, polgármester azt is kiemelte, a Bory jelenlegi osztályai az osztályközösségek megtartása mellett költöznek át a Vasvári Pál iskolába, az épületet pedig a továbbiakban is iskolai célokra hasznosítják.

Letette képviselői esküjét Pintérné Varga Anna Mária
Fotós: Nagy Norbert / FMH

Ennek a napirendnek egy másik pontjában arról döntöttek a képviselők, hogy a bezárt Ybl bölcsőde épületébe költöznek az autizmussal élő gyermekek és a velük dolgozó szakemberek, akik ezáltal a korábbinál jobb körülmények közé kerülnek.

Megszavazták a képviselők a háziorvosi praxisok rezsitámogatását is. A nem önkormányzati tulajdonban lévő épületekben működő háziorvosok egységes, 50 ezer forintos támogatást kapnak, az önkormányzati épületekben, az alapellátásban működő fogorvosok és háziorvosok támogatásának összegét viszont a rezsijük emelkedésének arányában ítélik meg. Erre közel 11 millió forintot fordít a város. Cserében abban bíznak, hogy amikor az új ügyeleti rendszerre történő átállás megtörténik – ez idén év végén, jövő év elején várható -, a fehérvári orvosok együttműködők lesznek a 16-20 óra közötti ügyelet biztosításában. 

A Bory Jenő iskola kapcsán többek között Fazakas Attila is felszólalt
Fotós: Nagy Norbert / FMH

Fontos döntések születtek az intézményfelújítások tekintetében is, több közbeszerzési eljárást is elindított a város, hogy számos, kulturális, szociális és köznevelési területen működő intézmény újulhasson meg kisebb-nagyobb mértékben. Folytatódik az energiakorszerűsítési és fejlesztési program is, amely eddig közel húsz intézmény esetében, EU-s forrásból valósult meg Fehérváron. A program keretében újabb 6-7 intézményben indulhat el ilyen felújítás. 

Zajlik a Fejérvíz Zrt. integrációja, ebben fontos előrelépés történt: már a Fejérvíz számláján van az állam által az integrációért cserébe ígért veszteségfinanszírozás. A több mint 1,6 milliárd forintból kifizethetik az eddigi adósságaikat, ugyanakkor a pénzből garantálni tudják a következő hónapok működését, valamint jelentős béremelést kaphatnak a dolgozók. A közgyűlés csütörtökön megerősítette posztjában Laczi Péter vezérigazgatót, akinek a megbízása hamarosan lejárna, kinevezését 2024. december 31-ig hosszabbították meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában