Velencei-tó

2023.04.28. 17:30

A partfalfelújítás "fizikailag" még csak most ér véget (galéria)

Hajótúrán mutatta be a Vízügy a Velencei-tó partfalfelújítási projektjét – annak is főképp a természetvédelmi jelentőségét.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Tanulmánytúrát szervezett április 28-án, pénteken délelőtt a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Velencei-tavon. Sétahajózásra invitálta az érdeklődőket, melynek során a tó védett területére, madárrezervátumába is eljuthattak a résztvevők. Horváth Angéla műszaki igazgatóhelyettes elmondta: a velencei-tavi partfal rekonstrukciós projekt mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a 14 milliárd forintos projekt „fizikai” zárására 2023. június 30-án kerül sor. A vízügyi szakember elmondta: az előkészítés 2015-ben kezdődött, amikor a térség fejlesztési koncepcióját az önkormányzatokkal együtt fogalmazta meg a Vízügy, majd ezt követően 2017-ben indult meg maga a fejlesztés tervezése. A komplex vízrendezés megfogalmazását követően 47 helyszínen, 25 kilométer hosszan újultak meg a partvédő művek, történtek áramlásjavító kotrások, továbbá 25 helyszínen történt meg a csapadékvíz elvezető árkok torkolati szakaszainak kotrása, emellett természetes ívóhelyeket alakítottak ki, illetve felújították a hordalékfogó tározókat és a vízügyi létesítményeket.

 

A tó természetvédelmi jelentőségéről Kiss Péter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Velencei-tó, Velencei-hegység és a Dinnyési-fertő őrkerület vezetője szólt. Szóba kerültek a projekt természetvédelmi munkálatai, az őshonos és az inváziós fajok jelenléte, a hattyúk problémája épp úgy, ahogy a halbölcsők, úszólápok, nádasok témája is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában