Frissen Fejérből

2023.03.14. 13:00

Költőládákkal segítik az énekes-, és a költözőmadarakat Zámolyon

Húsz költőládát készít és helyez ki a tervek szerint március végéig a faluban a zámolyi Madárkertet létrehozó és működtető Nagy Bence, ezzel is segítve a leggyakoribb énekes és honos madárfajták tavaszi költését, illetve Zámolyon való megtelepedésüket.

Borsányi Bea

Egyes fajok magasabban, mások kevésbé magasan is szívesen költenek

Fotó: Nagy Bence

- Nálunk is vannak a madárkertben költöző-, illetve vadmadarak számára kihelyezett odúk az átmeneti „vendégek” számára. Innen jött az öltet, hogy Zámoly több pontjára is kihelyezhetnénk hasonlókat. Az általunk készített ládák mintegy hat madárfajnak kínálnak alkalmas költőhelyet. A zárt odús kivitelűekkel a széncinegékre, a kék cinegékre és a házi verebekre gondoltunk – ők viszonylag gyakoriak errefelé -, míg a kisebb, félig nyitott szájú odúk a rozsdafarkúaknak, a vörösbegyeknek és a feketerigóknak készülnek – mondta a feol.hu kérdésére Nagy Bence, aki azt is elárulta, amennyiben sikeres lesz a projekt és lesznek költő madarak a ládákban, úgy az iskolásokat szívesen elviszi fészek, illetve fióka kémlelésre, így a helyi gyerekek közelebbről megismerhetik az énekesmadarakat. 

A cinegék és a veréb a zárt költőhelyeket kedveli
Fotós: Nagy Bence

Az említett hat faj Közép-Európa leggyakoribb madarai közé tartozik, amelyek eredeti életterük visszaszorulása miatt kénytelenek egyre közelebb költözni az emberhez. Ezért találkozni velük manapság a lakott települések parkjaiban is. Vélhetően Zámolyon is ligetes, parkos helyre kerülnek majd a költőládák. – Mindegyik madárnak különböző magasságokban és különböző módokon kell felszerelni az odúkat. A széncinegét például nem zavarja, ha kissé ingatag a költőhelye, tehát nekik elég szimplán felakasztani a ládát 1,5-2 méter magasságban. A kék cinege viszont jobban ragaszkodik a stabilitáshoz és a magasabb költőhelyhez, így a nekik szánt ládákat oda kell fogatni a fatörzshöz – tudtuk meg Bencétől.

Az odúk elkészítésében és festésében Soberón Gellért és Márton, valamint Hajdú Mónika segített. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában