Várják a kis “Katicákat”

2023.03.07. 07:00

Kétszeri nekifutásra valósult meg a nádasdladányi bölcsőde

Már 2016 óta napirenden volt a települése a bölcsőde létrehozásának igénye és egyben a terve is. 2023 tavaszától már a megvalósult álomként várja a legkisebbeket a Sün Balázs Óvoda és Bölcsőde.

Hajdú Marianna

Napokon belül indul a nádasdladányi Sün Balázs Bölcsőde

Fotó: Hajdú Marianna / FMH

Az itt élő fiatalok részéről komoly igény jelentkezett az óvodás kornál fiatalabb gyermekek elhelyezésére, így a bölcsőde létrehozásának témájával már évekkel korábban elkezdtek foglalkozni a településen. Az akkori pályázattal sikerül ugyan elnyerni 55 millió forint összegű támogatást az önkormányzatnak, de sajnos az idő elteltével kiderült, ez a mennyiségű pénz nem lesz elég a megvalósításhoz. Az eltelt idő alatt bekövetkezett árváltozások keresztül húzták a számításokat, a pályázati forrást vissza kellett adni.

A költségeket újra kalkulálva, 2019-ben ismét pályázatot adtak be a bölcsőde megépítésére, és sikerrel jártak. A pályázati forrásból készült el a bölcsődei szárny, a meglévő óvoda épületét megtoldva. A kivitelezésre kapott 111 millió 217 ezer 503 forint támogatás a költségeket 100 százalékban lefedte.

Az utolsó simítások a teremben, az új játékok is a gyerekeket várják. A kedves falfestés Nagyné Tóth Eszter munkája
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

A kapott összegből nem csak az új bölcsődei épületszárny lett az óvodához építve. Az óvodai részen létesült új tornaszoba, amelyet az aulából alakítottak ki. Átalakították az óvoda épületének hátsó részét, így lett az előírtaknak megfelelő alapterületű tornaszertár. A gazdasági és a vezetői iroda máshova költözött, miközben egy logopédiai szobával is gyarapodott az intézmény.

Az egyik csoport szobáját átalakították, hogy létre tudják hozni az óvoda és a bölcsőde közötti összekötő folyosót, így az óvodai konyha a bölcsődét is zavartalanul tudja már ellátni. 

A tetőt javították, az épületet akadálymentesítették. A bölcsőde fűtését a már meglévő óvodai rendszerre csatlakozva oldották meg, kerékpártárolókat és öt személygépkocsi részére, parkolót alakítottak ki. 

Az utolsó gyermekmentes napok, hamarosan a picik tolonganak a polcok előtt és a színes szőnyegeken. A képen: Tóthné Gárdonyi Valéria intézményvezető, Kázikné Kamocsa Orsolya dajka, Nagyné Tóth Eszter, Czirok Andrea nevelők, Varga Tünde polgármester
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

A piciknek saját udvart alakítottak ki koruknak és méreteiknek megfelelő játékokkal, amit az óvoda udvarrészétől kerítéssel választottak el. 

Az építkezésen túl, a bölcsőde teljes felszereltségét beszerezték: játékokat, eszközöket, törölközőket, ágyneműt és hozzá szükséges huzatokat, lepedőket. Udvari játékokat, konyhai eszközöket, bútort és minden szükséges dolgot ahhoz, hogy induljon a bölcsőde, ami nyolc kisgyerek fogadására alkalmas. A jövő héten öt picivel indul útjára az új intézmény a nádasdladányi és sárkeszi önkormányzat fenntartásában, de szeptembertől már teljes kapacitással működik. A bölcsi nevelői már készülnek a gyerekek fogadására. Ottjártunkkor a délutáni szülői értekezlet vázlatát állították éppen össze. A héten nyílt napot tartanak, hogy a szülők és a gyerekek ismerkedhessenek a környezettel, de a pedagógusok is meglátogatják a bekerült gyerekek családjait.

Az udvar is minden igényt kielégít a szabadlevegős játékhoz
Fotós: Hajdú Marianna / FMH

A jövő héten már “élesben” működik a bölcsőde. A piciknek két hét a beszoktatás ideje. Ekkor még a szülők társaságában vannak jelen a csoportban, akik idővel fokozatosan adják át a teret a nevelőknek.

A teremben, a mellékhelyiségekben, az udvaron az utolsó simításokat is elvégezték, minden a helyén van. Még pár nap, és benépesül a Katica Csoport

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában