Az irány jó, de van még tennivaló

2023.02.26. 13:00

Székesfehérvár a nyolcadik helyen a legélhetőbb városok között

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrég nyilvánosságra hozott adatai szerint, Fejér vármegye székhelye a legélhetőbb városok közé tartozik.

Hajdú Marianna

Fotó: FMH-Archív

Az elkészült tanulmányban az ország megyei jogú városainak gazdasági és környezeti szempontú fenntarthatóságát vették górcső alá az elemzők. A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának két munkatársa: Szendi Dóra és Sikos T. Tamás igyekeztek az SDG ENSZ által kifejlesztett módszertanának és jelzőszám készletének felhasználásával felállítani egy rangsort. A városokat három szempont alapján vizsgálták: gazdasági, környezeti és társadalmi.

A legjobban teljesítő városok a tanulmány szerint Győr és Veszprém. Az országos felmérésben Salgótarján szerepelt a leggyengébben.

Székesfehérvár a második “klaszter”-ben, a feltörekvő, dinamizálódó és élhető városok között kapott helyet, csoportjában a nem túl előkelő utolsó poszton.
A királyi Székesfehérvár és az ország korábbi szakrális központja – ahogy a tanulmány szerzői fogalmaznak – mára az egyik legdinamikusabban fejlődő iparváros a Dunántúlon.

A munkaerő piacot tekintve a lehetőségek széles tárházát nyújtja a város, ebből adódóan átlag alatti a 180 napon túl nyilvántartott álláskeresők aránya (7,5 ezrelék) és kedvező a frissen végzettek foglalkoztatási rátája is a KSH adatai szerint (87,6%).

Bár a feltörekvők csoportjában a többi megyei jogú nagyvároshoz képest sereghajtó megyeszékhelyünk, egy dologban mégis lepipál minden várost, nem csak kategóriájában, de országosan is. Ez az egy főre jutó nettó jövedelem, ami nem kevesebb, mint 1 723 197 forint. A tanulmány szerint Székesfehérvár a kiegyensúlyozottan teljesítő városok közé tartozik, így a komplex indexének értéke is az előző három érték körül alakult (56,04).

Kiderül az is, hogy a fehérváriak szeretnek itt élni, elégedettek lakókörnyezetük minőségével, amit egy 10-es skálán 7,7-re értékeltek.
Környezetüket tisztán tartják, a szelektíven gyűjtött hulladék a teljes hulladékmennyiségnek a 20,6 százalékát teszi ki. 
A megújuló energiaforrásokra is nagyobb összeghez jutott a város. A GINOP pályázaton megújuló energiaforrások fejlesztésre kapott pénz fejenként 690,9 forintot jelent.

Akad a mérések között olyan tétel, aminek eredménye viszont szomorú a városra nézve. A “kultúrával összefüggésben a jelentős történelmi múlttal, turisztikai vonzerővel és épített örökséggel rendelkező városok” között megtalálható Eger, Miskolc, Szombathely és Sopron. Ők vannak a legkedvezőbb helyzetben, viszont ebben a felsorolásban Székesfehérvár sajnálatosan nem szerepel.

Megyénk másik megyei jogú városa Dunaújváros, a 19. helyet foglalja el a rangsor negyedik szekciójában, a ciklikus fejlődésű, átlagos körülményeket nyújtó városok között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában