Nem volt egyszerű dolga a versenyzőknek

2023.02.17. 16:15

Szakmai verseny Fehérváron: a legjobbak egyenes ágon bejuthatnak az orvosi egyetemre

Péntek délelőtt tartották meg a 3. Egészségügy ágazat Országos Szakmai Tanulmányi Verseny középdöntőjét a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Kórházban.

Déri Brenda

A kórház SKILL laborjában a verseny kezdete előtt

Fotó: Reszegi Imre

A versenyen, melyet az Országos Kórház Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatósága szervez és bonyolít le, olyan hazai szakképző intézményekkel jogviszonyban álló tanulók vettek részt, akik az általános ápolói szakma, egészségügyi asszisztens, mentőápoló, valamint perioperatív szakasszisztens szakma képviselői. Rájuk pénteken 10 órától 30 perces gyakorlati feladatok vártak szimulációs körülmények között a kórház SKILL laborjában, mely lényegében egy betegközpontú szimulációs központ, ahol szinte minden helyzetet lehet imitálni. 

A laborvezető, Reszegi Imre részletes tájékoztatásából megtudtuk, hogy a tanulók a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Kórházon kívül még további két intézményben versenyeznek a pénteki napon a középdöntőben. 

– Összesen három intézményben tartják meg a középdöntőt, viszont mindenhol egységesen a mai napon. Illetve minden intézményben ugyanazt a feladatot kell teljesíteniük a versenyzőknek, amit a versenybizottság közvetlenül a verseny előtt, pénteken 9 órakor meghatározott. Majd az értékelés egy egységes pontrendszerben fog történni és az elért pontok alapján derül ki, hogy kik azok a hallgatók, akik továbbjutnak az országos versenyre. Azok, akik az országos versenyen az első 10 helyen végeznek többletpontokat vagy felvételi mentességet kapnak bizonyos felsőfokú tanulmányok esetén – árulta el a laborvezető a feolnak.

Felmerült még, hogy hogyan küszöbölhető ki, hogy ne szivárogtassák ki a versenyzők a feladatokat egymásnak, ha mindenki ugyanazt végzi el? 

Kérdésünkre Reszegi Imre elmondta, hogy minden versenyzőnek még a verseny előtt le kellett adnia az okos eszközét, majd átfáradtak egy, a várakozásra fenntartott terembe, ahonnan egymás után szólították őket, hogy végezzék el a megadott feladatot. Az a hallgató, aki végzett már nem ment vissza versenytársaihoz, hanem visszakapta az okos eszközeit és azonnal távozott az intézményből. Ugyanekkor valószínűleg a versenyzők amúgy sem adták volna át egymásnak az információkat, hiszen ebben a felosztásban ’ellenfelek’ voltak, így a saját esélyeiket csökkentették volna, ha segítenek a másiknak. 

Zárásként a laborvezető hozzátette:

– A szervezésben az Ápolási Igazgatóság felügyelete és Szakoktatói Csoport irányítása mellett, az Oktatási Osztály és Skill labor teljes csapata részt vett. Örömmel adtunk helyet egy ilyen rangos eseménynek intézményünkben" 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában