Áldás vagy átok a törvény friss módosítása?

2023.01.04. 11:30

Szinte lehetetlen lesz kibukni a felsőoktatásból

Jóideje pedzegetik már, hogy módosítják a felsőoktatási törvényt, amelyre végül valóban sor került nemrég. Olyan előírásokat töröltek el, mint a nyelvvizsgakövetelmény a diploma megszerzéséhez vagy azon hallgatók jogviszonyának megszüntetése, akik ugyanabból a tárgyból hatszor megbuktak. Illetve az állami ösztöndíjas helyet is könnyebb lesz megszerezni és megtartani.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Amint az oktatással foglalkozó eduline portál is összegezte a változásokat: eddig azoknak a hallgatóknak a jogviszonyát minden további nélkül megszüntethették a felsőoktatási intézmények, akik hatszor megbuktak ugyanabból a tantárgyból. Ezt a passzust most törölték a jogszabályból. Ugyancsak nehezebb lesz elveszíteni az állami ösztöndíjas helyet, mert az intézmények maguk dönthetnek arról, pontosan milyen teljesítményt várnak a hallgatóiktól az ingyenes oktatásért cserébe. Miként érintik, érinthetik ezek a változások a vármegyeszékhely két felsőoktatási intézményét, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát és a Kodolányi Egyetemet? ennek próbáltunk utánajárni.

Az Óbudai Egyetem dékánja, Györök György szerint a törvénymódosítás jelentős változás lesz minden egyetem életében, amire már igyekeztek időben, még tavaly nyáron reagálni egy új tanterv megalkotásával.  

- A módosításokat és az azzal járó változásokat nagyon empatikusnak találom a hallgatókkal szemben, hiszen az ő érdekeiket szolgálják, illetve azt, hogy a tanulás még elérhetőbb legyen a lehető legkevesebb lemorzsolódással. Úgy gondolom, hogy az újítások magukkal hordoznak egy gyakorlatorientáltabb oktatási rendszert is – fejtette ki a dékán. Arról is kérdeztük őt, mit gondol arról, hogy már nem szükséges nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez.  

- Fontosnak tartom a nyelvtanulást és azt, hogy megteremtsünk minden lehetőséget az idegennyelvek elsajátításához. Ezért vannak kimondottan olyan kurzusaink, amelyeket csak idegennyelven hallgathatnak a hallgatók - részletezte.  

A nyelvvizsgatörvény eltörlésén túl a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek arról, hogy saját intézményükön belül kívánják-e a tanterv részévé tenni a nyelvvizsgát vagy egyéb nyelvi követelményt.

Szabó Péter, a Kodolányi Egyetem rektora a dékánhoz hasonlóan nagyon pozitív változásnak tartja a törvénymódosítást, hiszen ő maga és egy kollegája is részt vett annak előkészítésében.  

- Régi törekvéseink között volt, hogy nagyobb szabadságot kapjanak a hallgatók és úgy vélem, ezekkel az újdonságokkal ez maximálisan beteljesült. Igyekszünk minden lehetőséggel élni, illetve mi magunk is tervezünk újításokat, legyen szó akár új mesterszakokról vagy a már meglévő alapszakok kibővítéséről. Az egyik, amiben hatalmas lehetőséget látok, az a kommunikáció- és médiatudomány szak  - mondta a rektor, majd hozzátette, hogy egyetemük szeretné minél inkább az önállóság felé terelni a tanulóikat, ideértve azon döntésüket is, hogy hogyan és milyen szinten szeretnék elsajátítani a nyelveket.  

- Azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy habár a törvénymódosítások nagyobb szabadságot adnak a hallgatóknak, tudás és tanulás nélkül nem lehet továbbra sem diplomát szerezni – zárta mondandóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában