Kihívásokkal teli lesz a 2023-as esztendő

2023.01.18. 09:00

Nem emelik az adókat Cecén!

2022 a remény évének indult, de csak újabb válságok és megrázkódtatások éve lett. Mi most a mi dolgunk? – erről kérdeztük Cece polgármesterét Fazekas Gábort évértékelő és egyben évindító interjújában.

Kecskés Zoltán

Fazekas Gábor: Egész évben zajlott a munka 2022-ben is és ez idén sem lesz másként, ugyanakkor kihívásokkal teli lesz a 2023-as esztendő.

Fotó: Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Archív

Hogyan és miként tekint vissza a 2022-es évre, a fentebb említett nehézségek ellenére?

– 2022 valóban a remény évének indult, hiszen a településüzemeltetéshez szükséges normatív támogatások emelkedtek, így a költségvetés tervezésénél nem kellett gondolkodnunk a hiány megszüntetésén, hiszen a működéshez a rendelkezésre álló forrás elégségesnek tűnt. 

2022 évben végre elkezdődtek a 63-as főút melletti kerékpárút I. ütemének kivitelezési munkálatai, mely a település Köztársaság utcai szakaszát érinti. A téli időszak miatt a munkavégzés jelenleg szünetel tavaszig, de a szakasz készültségi foka 80%-os. Régóta vártunk már a kerékpárút kivitelezésére, hiszen korábban a már megnyert pályázatunkat vissza kellett adnunk, mert a rendelkezésre álló támogatás összege nem volt elegendő a kivitelezés forrás igényére. Így újra pályáztunk a TOP programban, és két ütemre bontottuk a kerékpárutat, és az I. ütemre megnyert összegből a hosszan tartó közbeszerzési eljárás végén kiválasztásra került a kivitelező, és végre megkezdődhettek a munkálatok. Várhatóan április végére lezajlik a műszaki átadás-átvételi és használatbavételi eljárás, és a kerékpáros és gyalogos közlekedés biztonság jelentősen javulni fog.

A II. ütem két részre lett bontva, belvízelvezetés, és kerékpárút építés, melyből a Deák Ferenc utcai szakasz belvíz-elvezetési munkálataira a kerékpárút nyomvonalán már sikeresen pályáztunk, és a közbeszerzési eljárás is lezajlott, kiválasztásra került a leendő kivitelező, és tavasszal megkezdődhetnek a munkálatok. A II. ütem kerékpárút építési szakaszára még pályáznunk kell majd a TOP-os kiírás megjelenésekor.

Magyar Falu program keretében sikeresen pályáztunk belterületi utak szilárd burkolattal való megépítésére, melyből 2022 évben a Dobó, a Feszty és a Bethlen utcát a Vörösmarty utcával összekötő helyrajzi számos utca felújítását, aszfaltozását tudtunk megvalósítani. Ezzel már belterületi utcáink 90%-a portalanított, szilárd burkolatú, két kisebb zsákutca, és egy rövidebb összekötő utca felújítása várat még magára.

Vidékfejlesztési Program keretében sikeresen pályáztunk két külterületi út, (Szamár út és Csillagi út) felújítására, melyek 2004 évben kerültek megépítésre, de a nagy igénybevétel miatt mára nagyon leamortizálódtak, így felújításuk szükségessé vált. Jelenleg az Irányító Hatóság előzetes ellenőrzési eljárása folyik a közbeszerzési eljárás előtt. 

Minden intézményükben igyekeznek spórolni az energiával. A Csók István Emlékházban például temperáló, csökkentett hőmérsékletű fűtést alkalmaznak
Fotós: Nagy Norbert

A kihívások 2023-ban sem kisebbek, sőt... Milyen fejlesztés, beruházás tolódott át 2023-ra, illetve van-e olyan amit az energiaválság okozta áremelkedés miatt el kell halasztaniuk.

– 2022 év vége felé jött a „fekete leves”, az energia brutális áremelkedése miatt. Áram vonatkozásában 9-szeres, földgáz esetében több mint 30 szoros áremelkedésre kaptunk csak a szolgáltatóktól ajánlatot. Sajnálatos, de szükségszerű döntéseket kellett meghoznunk az energiával való spórolás miatt. A Művelődési Ház fűtését a gázár miatt már nem is kezdtük meg a fűtési szezon kezdetén, a Csók István Emlékházban pedig temperáló, csökkentett hőmérsékletű fűtést alkalmazunk. Minden intézményünkben igyekszünk spórolni az energiával.
Az energiaválság miatt közvilágításunk szeretnénk LED-esre korszerűsíteni, mely a mai áramdíjak miatt gyorsabb megtérülést ígér. Szintén az energiával való spórolás miatt TOP programban intézményeink további energia korszerűsítésére szeretnénk pályázni napelem rendszerek telepítésével, illetve kazán cserével a Művelődési Házban.

„2022 évvége felé jött a „fekete leves”, az energia brutális áremelkedése miatt. "

Mik a legfontosabb kihívásai Cecének idén!

– Legnagyobb kihívásunk a működőképesség fenntartása 2023 évben, illetve, hogy a tervezett beruházásainkat maradéktalanul megvalósíthassuk. Továbbra is szeretnénk fenntartani a START-os és egyéb közmunka programjainkat, mellyel a nehezebben munkát vállalni tudó polgárainknak tudunk munkalehetőséget biztosítani.

Végül: sok mindent lehet hallani erre az évre vonatkozóan. Áremelkedések, infláció. Mivel nyugtatná meg/mit mondana az itt élő polgároknak?

– Reménykedünk, és bízunk abban, hogy véget ér a szomszédunkban folyó háború, végre béke lesz, és lelassulnak az áremelkedések, lassul az infláció, pénzromlás üteme. Az időjárás kegyesebb lesz a mezőgazdasági termelés szempontjából, és jobb évet zárnak majd a gazdálkodók is. A mezőgazdasági termékek ára nem csökken drasztikusan, hiszen az input anyagoknál óriási volt az áremelkedés. Cece Nagyközség Képviselő-testülete 2023 évre a lakosság és a vállalkozások teherbíró képességét, inflációt, áremelkedéseket figyelembe véve nem emelte meg sem a helyi adókat (kommunális adó, iparűzési adó), sem a lakás és üzleti célú ingatlanok bérleti díját. Településünk minden kedves polgárának kitartást, jó erőt, és egészséget kívánok a nehéznek ígérkező 2023-as esztendőre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában