Hatalmas benne a küzdőszellem

2023.01.19. 20:00

A móri, koraszülött „CsodaLina” mosolya minden nehézséget legyőz

Nemrég ünnepelte ötödik születésnapját Prekop Nolina, kinek neve olvasóink számára már ismerősen csenghet. A kislány koraszülöttként, alig több mint 700 grammal látta meg a napvilágot, s habár mindennapjai sosem lesznek átlagosak, ő elképesztő akaraterővel és mindent legyőző mosollyal veszi az akadályokat.

Héjj Vivien

Prekop Adrienn és Tibor mindent megtesznek kislányuk gyógyulásáért

Fotó: Páble Diána

A történet valamivel több mint öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor 2018 januárjában, a vártnál jóval korábban megszületett Nolina. Életét szinte az utolsó pillanatban mentették meg, születése közben másodfokú agyvérzést kapott. A sikeres újraélesztés után még 77 napot töltött kórházban. Néhány hónappal később kiderült, Nolinánál az oxigénhiány miatt négy végtagi feszesség alakult ki, így a folyamatos orvosi kontrollok közepette 7 hónapos korában elkezdődtek az életminősége javítását célzó komplex fejlesztések.

– Eleinte a fejlesztő foglalkozások során rengeteget sírt, határozottan kifejezte nemtetszését, de aztán ahogy nőtt, értelmesebb lett, megismerte és megszerette a fejlesztőit. Most már azt mondhatom, hogy kifejezetten szereti a fejlesztéseket, sőt, hiányzik neki, ha nem megyünk. Ő ezt nem "munkaként" fogja fel, számára az egy jó kikapcsolódás, hogy elmegyünk itthonról, egy kicsit tornázik, játszik. Sok minden kihívást jelent számára, de igyekszik mindent megoldani, hatalmas benne a küzdés – mondja édesanyja, Prekop Adrienn, aki férjével, Tiborral erején felül megtesz mindent kislányuk fejlődéséért.

Jelenleg Nolina heti szinten részt vesz egy konduktív fejlesztésen, valamint nyáron kipróbálhatott egy új fajta lézeres terápiát is, erre szintén hetente jár, ezen felül három havonta Szekszárdra viszik szülei egy intenzív, kéthetes fejlesztésre. Szerencsére a rengeteg foglalkozás jótékony hatásai rendre megmutatkoznak, az elmúlt időszakban sokat javult a kislány memóriája, valamint a beszédfejlődését is látványosan segítették a kezelések.

– A beszédfejlődésével és beszédértésével logopédus is foglalkozik, a fejlesztéseken pedig többnyire mozgással kapcsolatos „feladatokat kap”. Ahogy egy picit fejlődik, szintet lép a mozgása, az által gyakorlatilag a beszéde is fejlődik, egyik magával hozza a másikat. A heti konduktív fejlesztéseken tanulja például, hogy hogyan kell felülni, hogyan lehet elfordulni, összességében a nagy mozgásokat segítő kisebb jellegű feladatokat csinálja – meséli Prekop Adrienn, akivel két évvel ezelőtt már beszélgettünk Nolináról, aki akkoriban még csak kisebb, könnyebb tárgyakat tudott önállóan megfogni. E téren az elmúlt évek rengeteg pozitív változást hoztak.

– A finommotorikája nagyon sokat változott, már sokkal jobban leköti magát játékokkal és rengeteget fejlődött a beszéde, gyakorlatilag lehet vele beszélgetni, megérteti magát, kifejezi az érzéseit, az akaratát. A mozgása is sokat fejlődött, bár ez kevésbé látványos, hiszen nem tud kúszni-mászni, ülni, járni, de az ő szintjéhez képest nagyon nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt években – teszi hozzá büszkén Adrienn, akitől azt is megtudjuk, Nolina – vagy ahogy ők hívják, „CsodaLina” – már több mint egy éve óvodába jár.

A fejlesztéseken elvégzendő „feladatokat” is boldogan fogadja Nolina
Fotós: család

– Tavalyelőtt szeptemberben kezdtük az óvodát, nagyon-nagyon jól viselte a beszoktatást is, elképesztően szociális kislány, imádja a gyerekeket, a társaságot, szinte kivirágzott attól, hogy óvodába járhat. Nem mondom, hogy eleinte sosem volt sírás anya és apa hiánya miatt, de nagyon könnyen elfogadta az új óvodás társakat, nagyon szeret óvodába járni, imádja az óvónőket, számára ez egy csoda hely – mondja az édesanya, akitől a fejlesztések kapcsán megtudjuk, a kötelező óvodai fejlesztéseken túl minden más, Nolina fejlődését segítő terápiát maguknak kell finanszírozni. Ez évente nagyságrendileg hárommillió forintos kiadást jelent a családnak. Az immáron ötéves kislány gyógyulását támogató alapítvány folyamatosan gyűjti a támogatásokat, melyeket a fejlesztések mellett speciális eszközök beszerzésére fordítanak.

Fotós: Páble Diána

– Most már kezdenek fogyni a támogatásaink, de nem adjuk fel, szeretnénk még nagyobb erőbedobással folytatni a gyűjtést, hogy a folyamatos fejlesztéseket – a konduktív és a lézeres terápiát, valamint a komplex fejlesztést – a jelenlegi ütemben tudjuk folytatni – zárja a beszélgetést Adrienn, hozzátéve, Nolina mosolya, tüneményes természete és minden akadályt legyőző akarata újra és újra erőt ad a folytatáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában