14 kilométeres túra

2023.01.30. 09:54

A magyar hősökre emlékezett a NaTE Menetszázad

A hétvége szombatján immáron harmadszor vett részt a NaTE menetszázad a Doni Hősök Emléktúráján. A Nagykarácsony Testvér-településeiért Egyesület elnöke, Szekeres Béláné számolt be a nemes célt szolgáló túráról.

Kecskés Zoltán

Immár harmadik alkalommal indult útjára a Nagykarácsony NaTE Menetszázad.

Forrás: NaTE

Január 28-án került sor a fenti esemény Nagykarácsony NaTE menetszázad által szervezett szakaszán a megemlékezésnek. Az összejövetelünk apropója, hogy a XXIII. Doni Hősök Emléktúra budaörsi, körülbelül 14 kilométeres szakaszát együtt tegyék meg ezzel tisztelegve mindazon hőseink előtt, akik akár a Doni csatákban vesztek oda, akár az ottani borzalmakat átélve, mi több megsebesülve, onnan hazatérve, élték le életüket és tették a dolgukat halálukig.

– Néhány nap alatt több mint százezer magyar katona halt vagy sebesült meg, tűnt el örökre, vagy esett hadifogságba. A magyar társadalom kollektív emlékezetében mély nyomokat hagytak a veszteségek, ezért emlékezünk meg minden évben a doni hősök helytállásáról és hazájukért, nemzetükért tett áldozatvállalásáról. A 80 évvel ezelőtt történt események során a magyar hadsereg elveszítette technikai eszközeinek egészét, állományának mintegy 70 százalékát. A túlélők közül szinte mindenki megsebesült, fogságba esett vagy fagyási sérülést szenvedett, a visszatérők lelkébe pedig örökre bevésődtek a háború borzalmai. Aztán amikor az ezredfordulón néhány fő, pontosan négy, végrehajtotta az első, elődeink doni harcaira emlékező téli túráját, még senki nem sejtette, hogy két évtizeddel később már több száz fős mozgalommá válik. És jelenleg a XXIII. Doni Hősök Emléktúrája indult útnak, melyen harmadik alkalommal vesz részt a Nagykarácsony NaTE menetszázad – tisztelgett az egyesület elnöke, majd a szombati nap részleteire is kitért:

A XXIII. Doni Hősök Emléktúra budaörsi, körülbelül 14 kilométeres szakaszát.
Forrás: NaTE

– Rövid megemlékezést tartottunk a Budaörsi német-magyar katonai temető Béke Parkjában, ahol a szavalatok, énekek és közös imádság után elhelyeztük tiszteletünk virágait és mécsest gyújtottunk hősi halált halt katonákért, családtagjainkért. Ezután a Budaörsi Kálvária dombhoz érkeztünk, ahol a Doni Hősök Emléktúra részvevői számára, Ruszin-Szendi Romolusz altábornagy által kiadott Díszparancs felolvasásával útnak indítottuk a Nagykarácsony NaTE menetszázadot a 2023. évi túra teljesítésére. Utunk során felkerestük a budaörsi Szeplőtelen fogantatás kápolnát, a Vitorlázórepülő Emlékművet, a Sorrento-sziklákat. A 14 kilométeres szakaszat mindenki becsülettel teljesítette és jó érzéssel érkeztünk vissza kiinduló pontunkra, ahol a Zsoldkönyvekbe bekerült a túra teljesítésének igazolása. Örömmel töltött el bennünket, hogy a NaTE tagjaink mellett sorainkban üdvözölhettünk XI., XIII., és XVI. kerületi résztvevőket is. Értékes emberek ismeretségére tehettünk szert – zárta gondolatait Szekeres Béláné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában