Előadás

2023.01.26. 10:00

A háború – az egykori vezérkari főnök szerint

„Háború Ukrajnában” címmel Kositzky Attila nyugállományú altábornagy tart előadást február 1-én, szerdán 17 órától a székesfehérvári Tiszti Klubban (Malom utca 2). Minden érdeklődőt örömmel várnak a szervezők, a börgöndi repülőteret üzemeltető Albatrosz Repülő Egyesület Öreg Sasok szakosztályának tagjai.

Tihanyi Tamás

Kositzky Attila (balra) éppen tiszteleg a fotó kedvéért, amikor Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság nyugalmazott perjele ugrott egy tandem ejtőernyő utasaként néhány éve a börgöndi repülőtéren

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Kositzky Attila 1943-ban született a Borsod vármegyei Kazincbarcikán. Repülő pályafutását 1959-ben a Miskolci Repülő Klubban vitorlázó, majd motoros repülőgéppel kezdte. A diósgyőri Kilián Gimnáziumban érettségizett le 1961-ben, azt követően a Szolnoki Repülő Tiszti Iskolára került. A Szovjetunióban részesült 1962 és 1965 között vadászpilóta kiképzésben, majd hadnaggyá avatták. Minden repülőparancsnoki beosztást és rendfokozatot elérve 1997-ben a Légierő Vezérkar vezérkari főnöke lett altábornagyi rendfokozatban. Összesen 3330 órát repült, ebből 3000 órát a MiG-21-es különböző változatain. Tizennyolc különböző kitüntetés birtokosa, közöttük van a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje, valamint az amerikai Legion of Merit parancsnoki fokozata. 

Egy F/A-18B típusú géppel való repülés után Kecskeméten, 1998-ban
Fotós: Kositzky Attila: Önpörgés

„A légierő a világon mindenhol, így az Öböl-háborúban is felvállalja a munka nehezét, a nemzetközi elítélést, ha kell, az azonosítás problémáját, a pofonokat, mindig tanulva egy arasszal előbbre jut, hogy végezetül a szárazföldiek vesztesége minél kisebb legyen. Ezért az államok többségében ismerik és kellően értékelik a légierő hasznosságát, a benne rejlő óriási lehetőségeket, minket pedig 15 év óta folyamatosan sorvasztanak”, írta 2000-ben megjelent Önpörgés című könyvében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában