Nehézségek

2022.12.29. 11:30

Velencei-tó: nem lehet csak a természetre bízni a jövőt

Az év végére sem kapott eddig extrém mennyiségű égi áldást a Velencei-tó, ezért ha kisebb csoda nem történik, a következő esztendő is alacsony vízállással veszi majd kezdetét. December 29-én 11 órakor mindenesetre pontosan 70 centimétert mutatott az agárdi vízmérce. Bár messze már az 53 centis negatív rekord, egyelőre még minden aggodalmunk velünk marad.

Tihanyi Tamás

Sokan egész évben meg se tudták közelíteni a tavat, mert nem tudták használni a csónakjaikat

Fotó: Tihanyi Tamás

Természetesen pontosan tisztában vannak a helyzet nehézségeivel a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének szakemberei is. Kiadott közleményükben azt írják, hogy bár még jelentős mennyiségű víz hiányzik, „akár 1-2 év alatt is képes a tó teljesen regenerálódni, miként erre már sokszor volt példa”. Bíznak abban, hogy a remélt téli-tavaszi csapadékosabb időjárással tovább javulhat a helyzet és így értelmet kapnak majd a partfalakkal, kikötőkkel kapcsolatban végrehajtott műszaki beruházások, rekonstrukciók is. A MOHOSZ sokadszorra szögezi le, hogy bár saját erejéből mindent igyekszik megtenni a tó horgászata, turizmusa, és egyáltalán túlélése érdekében, a valódi, tartós vízpótlás megoldásához mielőbb felelős szakmai döntésre és cselekvésre van szükség. Azt írják, „szilárdan hiszünk abban, hogy – a háborús infláció, a nehéz gazdasági helyzet ellenére, az európai uniós támogatási források segítségével – rövidesen zöld utat kaphat a vízpótlási rendszer megvalósítása is, amelynek kiépítése nélkül hosszú távon lehetetlen az esős időszakok megérkezésétől nem függő, így kiszámítható és fenntartható turizmussal, benne horgászturizmussal számolni a térségben.” 

A legrosszabb napok egyike, amikor beállt a rekord alacsony, 53 centis vízállás. Ennél már azért nagyjából 20 centivel jobb a helyzet 
Fotós: Tihanyi Tamás

Meggyőződésük, hogy a mai társadalmi és gazdasági környezetben a tó vízellátása már nem függhet kizárólag a természet kegyelmétől. A MOHOSZ egyébként a Duna irányából történő vízpótlást tartja leginkább megoldhatónak.  

A halállomány mindemellett viszonylag jól átvészelte a vízhiányos hónapokat, még akkor is, ha többször következett be halpusztulás. Pálinkás Imre, a MOHOSZ velencei-tavi kirendeltségének vezetője már hónapokkal ezelőtt örömmel számolt be a feol.hu-nak például arról, hogy a mostoha körülményeket jobban toleráló fajok, főként a ponty és a kárász fogása érdemben nem lett ritkább, ráadásként örömteli és alig várt jelenség, hogy a tavalyi és idei ívásból származó halivadékok és növendékek mennyisége jelentős lett a tóban. Az őshonos fajok közül pedig – évtizedek óta először – újra lehet találkozni a pontyok fiatal, helyben született és nevelkedett példányaival.  

Pálinkás Imre korábban nekünk már azt is megjósolta, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel annak ellenére, hogy a szövetség kiadásai már hosszú ideje nagyon komolyan túllépik a bevételeket, a telepíthető halak ára pedig a duplájára nőtt, nem emelik meg a területi jegyek árát a Velencei-tónál. Ez a döntés ma már végleges. Ilyen elhatározással szinte egyedül van a Velencei-tó, a legtöbb horgászvíz kezelője kénytelen volt jelentős mértékben árat emelni.

Ahhoz, hogy a fejlesztéseknek, például az új kikötőknek értelmük legyen, nem szabad csak a természetre bízni a változást
Fotós: Tihanyi Tamás

Kérdés, mire lesz ez a mértékletesség elegendő annak tudatában, hogy a tóhoz kötődő horgászok 70 százaléka idén kénytelen volt távol maradni kedvenc vízterületétől és időtöltésétől – hiszen a kikötők és csatornák egy része valószínűleg jövő tavasszal sem lesz használható állapotban. (A másik nagy megyei horgász szervezet, a HOFESZ vezetői például nagyon logikusan megpróbálták elérni, hogy az alacsony vízállás mellett megkotorják a Velencei-tó északi vízi útjait, ám a környezetvédelmi hatóság ellenkezésén ez a törekvés zátonyra futott.)

A MOHOSZ-nál bíznak az elmúlt két évben elvégzett munkában, a halpusztulás idején történt sikeres védekezésben, a vízszint további emelkedésében. Optimisták és azzal számolnak, hogy kora tavasszal akár 10 ezer kilogramm horogérett pontyot telepíthetnek majd a tóba, miközben elindulhatnak a ragadozók és a keszegek állománypótlási és visszatelepítési programjai is. A magyar horgász panaszkodós és borúlátó fajta, azonban elég makacs és kitartó is ahhoz, hogy ne távolodjék el végleg kedvenc sportjától és vízterületétől. A Velencei-tónál sincs ez másként. Rövidesen kiderül, melyik oldala lesz az erősebb. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában