Frissen Fejérből

2022.08.24. 13:05

Kissé javult a helyzet a Velencei-tónál

Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően néhány centimétert emelkedett a Velencei-tó vízállása, az agárdi vízmérce szerdán délelőtt 60 centimétert mutatott.

Tihanyi Tamás

A Szúnyog-sziget csónakkikötőjében újra megjelent a víz, de a látvány ettől még ugyanolyan lehangoló

Forrás: Tihanyi Tamás / FMH

A víz felfrissült, kissé visszahűlt, a párolgása (amely meleg és szeles időben napi egy, akár másfél centi is lehet) mérséklődött. Sajnos a hosszú aszály miatt arra nem lehetett számítani, hogy a vízgyűjtő területről jelentősebb mennyiségű esővíz táplálja majd a rekord alacsony szinten tengődő tavat, hiszen a talaj annyira száraz, hogy minden nedvességet magába szív. Ezért érdemben csak az a csapadék javított a helyzeten és a halakra veszélyes körülményeken, amelyik közvetlenül a víztükörre hullott.

A Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének munkatársai továbbra is készültségben vannak, járják a vizet és folyamatosan gyűjtik be, ha esetleg elhullott haltetemet – többségében keszeget, kárászt, elvétve harcsát – találnak. Szerencsére a korábban is csak mérsékelt halpusztulás jelei egyre kevésbé mutatkoznak.

Felmerült, hogy a csónakok járatait, a csatornákat most kellene megkotorni, rendbe tenni, nem pedig félméteres vízállásnál 
Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A MOHOSZ napokkal ezelőtt arra kérte a „vízen járókat”, sportolókat, horgászokat, hogy ha tehetik, ne hagyják a tóban a haltetemeket, gyűjtsék azokat zsákokba, értesítsék a kirendeltséget és ők elszállítják az elpusztult kopoltyúsokat. A felhívásnak volt is hatása, több ilyen zsákot sikerült begyűjteniük a partokról a halőröknek.

A vízügy továbbra is mindent belead, a csapadékosabbra fordult időjárás ellenére sem állították le a levegőztető berendezéseket, azok helyhez kötötten és mozogva is forgatják, oxigénnel dúsítják a vizet, hogy megelőzzenek egy esetleges nagyobb bajt.

Egy 58 centis, 4 kilós nyurga pontyot fogott szerdán ez a szerencsés horgász. Kora reggel egy 8,20 kg-ost is zsákmányolt, amely a felső méretkorlátozás miatt visszanyerte a szabadságát 
Fotós: Tihanyi Tamás

– Nem volt egyszerű az elmúlt néhány nap, de ma már úgy tűnik, tényleg leáll végre a pusztulás – mondta Pálinkás Imre, a MOHOSZ velencei-tavi kirendeltségének vezetője. – Remélem, a fülledt idővel nem érkezik most nagy légnyomáscsökkenés, és a hétvégével szélcsendes, nagyon meleg idő. Azaz a halpusztulás folytatódásának lehetősége továbbra is reális veszély. Súlyban továbbra is a harcsa képezi az elhullott halak jelentős részét, ezek 0,5-90 kg közöttiek, az átlagsúlyuk 7-8 kg körüli, darabszámban a keszeg vezet 10-40 dekás átlaggal. Az elmúlt másfél hétben a harcsa és a keszeg mellett találkoztunk valamennyi süllővel és néhány nagyméretű amurral, más halfaj pusztulása nem volt jellemző. Egyébként a ponty és a kárász továbbra is étvágyánál van, többfelé fogják a horgászok rendszeresen, ők nem panaszkodhatnak. Keszeg nemigen eszik, hiába horgásznak a kotráson, ahol a halradaros vizsgálat alapján végig méter vastag felhőben, feltehetően több száz mázsa állt össze, mégsem fogják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában