Az év ökológiai gazdálkodója a pátkai szakember

2022.12.28. 17:30

Fóris Anna: A mai agráriumnak az az egyik legfontosabb feladata, hogy a kicsiket megszólítsa

Fóris Anna férjével, Fóris Ödönnel közösen működteti pátkai gazdaságukat, amit teljes egészében a biogazdálkodás elvei és szabályai szerint tesznek. Munkájukat idén az agrárszakma is elismerte, hiszen Fóris Anna lett az Év agrárembere az Ökológiai gazdálkodó kategóriában.

Baráth Eszter

Már a Fóris család legkisebb tagja is szívesen tölti idejét a természetben édesanyjával

Fotó: Baráth Eszter / FMH

A pátkai gazdaságban a fiatal házaspár munkáját az önellátás, a tanítás és a természettel való kapcsolat kialakítása, továbbadása határozza meg. Arról, hogy az immár négy gyermeket nevelő pár mi mindennel foglalatoskodik, milyen sokrétű gazdaságot alakított ki az elmúlt években, korábban olvashattak portálunkon. Ezúttal az elismerő szakmai díjjal kapcsolatban beszélgettünk Annával.

– Októberben kaptam egy telefonhívást, hogy jelölnének erre a díjra. Ez teljesen váratlanul ért, álmomban sem gondoltam volna, hogy egy ilyen neves díjra jelölnének engem. Megkérdeztem az úriembert, aki felhívott, hogy biztosan jó helyre telefonált-e – emlékezett vissza Anna. Mint mondta, az újabb telefonos beszélgetést követően, amikor magáról és a gazdaságról kellett mesélnie, egy ideig nem történt semmi, nem keresték. – Én már ezzel bőven elégedett voltam. Soha nem számítottam volna egy ilyen rangos díj jelölésére. Tudtam, hogy az agrárszakma legnagyobbjai, kutatók és az egykori tanáraim közül is sokan vettek részt ezen a jelölésen – mesélte a gazdálkodó.

Decemberben – akkor már négy gyermek édesanyjaként – megtudta, már csak ketten vannak versenyben a kategóriagyőztes címért. Luca napján Egerbe utaztak, ahol egy 30 perces előadást kellett tartania, amiről így mesélt, miközben legkisebb lányukkal a mellkasán sétált a gyümölcsfák alatt: – Előtte több napon keresztül nem aludtam a kislányommal, ezért az odaúton végig aludtam, igazából nem is tudtam készülni. Nem mindennapi az, hogy az ember negyven főnek tart előadást, egy kicsit meg voltam szeppenve, de igyekeztem megfelelni. Annyira izgultam, hogy vissza sem tudom idézni a beszédemet, de azt mondták, nagyon jó és megható volt.

Karácsony előtt aztán megérkezett a családhoz a jó hír, miszerint Anna Ökológiai gazdálkodó kategóriában az Év agrárembere lett. Úgy fogalmaz, számára ez teljesen felfoghatatlan, és azon tűnődött, hogy vajon a nagy kutatók és gazdák között mi az, amit értéknek találhatnak. – Ez a díj az agrárágazatban tevékenykedők társadalmi szerepvállalását igyekszik kihangsúlyozni. Azon gondolkodtam, hogy mi az, ami miatt a nagy nevek között, egy egészen kicsi gazdálkodóként és leginkább anyaként felfigyeltek rám – emlékezett vissza Anna. Mint mondta, az előadását követően a legtöbb kérdést arra vonatkozóan kapta, hogyan működik a közösségi gazdaságuk és miképpen tudja összekapcsolni a vidéket és a várost. Utólag úgy gondolja, az ebben való szerepére figyeltek fel.

Mindezek mellett a tudás átadására is nagy hangsúlyt fektetnek a pátkai gazdaságban. – Nyolc éven keresztül tartottam természetismereti túrákat iskolások számára. Akkor vettem észre, mennyire hiányos a gyerekek ismerete a természettel és a gazdálkodással kapcsolatban. Éveken keresztül gyakorlati lehetőséget nyújtottunk a Waldorf-iskolások számára a kertben, fogadtunk egyetemi hallgatókat, akiket diplomamunkájukban és kutatási céljaikban segítettünk – mesélt a másik fontos ágazatról Anna.

Amellett, hogy anyai feladatait és a gazdaság téli munkáit férjével közösen ellátja, jelenleg egy új program kidolgozásával is foglalatoskodik. Januártól a helyi óvodások számára indítanak foglalkozást, amely a Négy évszak a kertben nevet viseli majd. – Minden évszakban lesz egy-egy foglalkozás itt, a kertben, az óvónőkkel közösen. Szeretném közelebb hozni a gyerekekhez a természetet. Az gondolom, a mai agráriumnak az az egyik legfontosabb feladata, hogy a kicsiket megszólítsa. Ők fogják tovább vinni azt, amit mi csinálunk, és pont egy ilyen nehéz időszakban, amikor az önellátás felértékelődhet, szerintem különösen fontos, hogy a kert és a természet szeretetét elültessük a gyerekek szívében – fogalmazott Anna a jövőbeni tervekkel, célokkal kapcsolatban.

A közeljövőben azonban még a díjjal kapcsolatban is van "feladata", hiszen január 16-án kezdetét veszi a közönségszavazás, februárban pedig egy gálaest keretében vehetik majd át elismeréseiket a díjazottak, köztük Fóris Anna is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában