Nyertes pályázatok

2022.12.12. 20:00

Félmilliárd forintot költhet számára fontos fejlesztésekre négy település

A Területi Operatív Programból újabb négy, Pannónia Szívéhez tartozó település kapott komoly támogatást. Mire költi Tordas, Csákvár, Gánt és Ráckeresztúr a közel 520 millió forintot? – tettük fel a kérdést az érintett települések polgármestereinek.

Borsányi Bea

Gánton a Béke tér alsó útszakaszának a felújítása tavaly télen a Magyar Falu programban valósult meg. A fotó az átadón készült.

Forrás: FMH-Archív (PT)

A nyertes települések közül a legnagyobb Csákvár önkormányzati épületek energetikai felújítására fordítja a mintegy 169 millió forintos támogatást. Ahogy azt Illés Szabolcs, polgármester elmondta, az önkormányzati hivatal tetejére már korábban szereltek napelemet, ám ebből a pénzből most kicserélik a nyílászárókat, valamint megcsinálják a homlokzati hőszigetelését és a födém szigetelését. Ezen felül a Szent István utcában a régi tanári lakásokat, amelyeket az utóbbi években szociális lakásként hasznosított az önkormányzat, szeretnék teljeskörűen felújítani. Tavaly már nem is adta ki őket az önkormányzat, annyira elhasználódtak az évek folyamán. A lakásokban tervezik a fűtés korszerűsítését, a nyílászárók cseréjét, a homlokzat hőszigetelését, a födém szigetelését és a tetőhéjazat cseréjét. 

Ráckeresztúr több mint 144 millió forintot kapott, amiből Szentes-Mabda Katalin, polgármester tájékoztatása szerint három úgynevezett gyűjtőút – Széchenyi, Petőfi, Gárdonyi utcák – újulnak meg. Ezeken mindegyike a falun végig haladó fő útvonalra vezet, így talán a legnagyobb forgalmat bonyolítják le a településen. Az említett három utca teljes hosszában aszfalt burkolatot kap. Ez Ráckeresztúr számára nagy lépés, hiszen az utcák többsége még mindig jellemzően zúzottkő burkolatos. 

Ugyancsak útfelújításra pályázott Gánt , ahol az önkormányzat 141,5 millió forintot költhet leginkább felújításra szoruló belterületi újtaira. Krausz János, polgármestertől úgy tudjuk, hogy ennek köszönhetően hamarosan megújul a Balás Jenő, a Kossuth, a Táncsics és a Vértes utca, a Bányatelep út, valamint a Béke tér. 

Tordason a templom előtti parkolót szeretnék kulturált módon átalakítani. Ez a terület évek óta a havi termelői piacok helyszíne, így most a közel 64 millió forintos támogatást arra szeretnék fordítani, hogy állandó, de rugalmasan alakítható legyen a piac. – A terület térköves burkolatot kap, felhúzunk egy olyan kis épületet, aminek az egyik részében mosdót alakítunk ki és olyan félig fix pavilonokat telepítünk, amelyek könnyen eltávolíthatók, vagy félrehúzhatók, amikor nincs piac. Ez a terület ugyanis eredetileg parkoló. Ezen felül a katolikus templom és a posta előtti járdást összekötjük, ezzel Tordas ezen részét is bekapcsoljuk a falu vérkeringésébe – mondta el kérdésünkre Juhász Csaba, polgármester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában