Összehangolt csapatmunka

2022.12.16. 14:23

„Előkészítettük az Epipent, hívtuk a mentőket” – életet mentett az injekció a Comenius-ban (Videóval)

Egy diós süti miatt, percek alatt súlyos allergiás tünetei alakultak ki egy kislánynak Fehérváron. A diákoknak, a tanári karnak, az iskolaorvosának és a rendelkezésre álló ellenszernek köszönhetően nem történt tragédia. Sőt, a 10 éves gyermek már pénteken együtt karácsonyozhatott társaival.

Kecskés Zoltán

Életet mentett a csapatmunka. A fotó közepén Kamilla és a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola hősei.

Fotó: Fehér Gábor

Amint beszámoltunk róla, szerda kora délután a fehérvári Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolában Kamilla rosszul lett a tornaórán, mely rosszullétet, mint utólag kiderült, dióallergia okozott. Ezt követően a pedagógusok a mentőkkel folyamatosan konzultálva Epipen-injekciót adtak be, megmentve ezzel az életét – tudtuk meg a Koppány utcai iskolában, ahol Rockenbauer Lajos igazgató, Kovácsné Rockenbauer Réka igazgatóhelyettes, Peringer Orsolya gyógytestnevelő-testnevelő és Bankó Zsuzsanna iskolatitkár mesélte a történteket.

Peringer Orsolya testnevelő tanár kifejtette, hogy elsőre nem tűnt ilyen súlyosnak Kamilla állapota, aki az óra vége fele kikéreckedett a mosdóba, ahova társai is elkísérték, majd miután visszajöttek, leguggolt az ajtó mellé, elkezdett köhögni, fulladozott, pirosodott a kis szája, nehezen kommunikált, láthatóan nem érezte jól magát. Ekkor nem hezitált, hanem azonnal – a protokoll szerint – a három társa kíséretében felküldte a titkárságra, ahol Bankó Zsuzsanna iskolatitkár fogadta, aki a mentőkkel konzultálva azonnal konstatálta, hogy ez egy súlyos allergiás reakció.
Mint kiderült, az életmentő injekciót az iskolatitkár adta be, miközben Kovácsné Rockenbauer Réka igazgatóhelyettes a kezét fogta Kamillának és próbálta tartani benne lelket. Elmondták, az injekció beadása után szinte közvetlenül Kamilla jobban lett, a mentők kiérkezésekor már könnyebben vette a levegőt, így nem volt szükség már gégemetszésre. Az ifjú hölgyet a mentők bevitték a kórházba, ahol 24 órás megfigyelés alatt tartották. Kamilla azóta már teljesen jól van, majd kicsattan az egészségtől, így pénteken délelőtt együtt karácsonyozhatott társaival, akik hősies helytállásukért oklevet kaptak az iskola vezetésétől.

Rockenbauer Lajos iskolaigazgató kiemelte, a pedagógus legfontosabb kötelessége a rábízott gyermek testi épségének megőrzése. Minden más ezután következik. Ennek ékes bizonyítékát láthattuk szerda délután. Büszke a kollégáira! Kovácsné Rockenbauer Réka igazgatóhelyettes elmondta, hogy igazi összehangolt csapatmunka volt, ahol minden pedagógus tudta a dolgát, köszönhetően annak képzésnek, ami felkészítette a tanárokat az ilyen rendkívüli esetekre, nem beszélve az Epipen-injekció jelenlétéről. Hozzátette azt is, hogy Kamillát és a többi diákot is egy olyan közösség veszi körül, akikre bármilyen helyzetben számíthatnak, ami a bizalom és a biztonság alapfeltétele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában