Mars a tópartra

2022.11.13. 20:00

Utazás a bolygók és a csillagok világába (fotógalériával)

Csillagos égbolt, Utazó Planetárium, érdekes előadások és játékos foglalkozások várták a Naprendszer és az Univerzum iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat szombaton az SZKKK Fürdő sori épületében. Még az ég is mesélt.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Szemet gyönyörködtető látványvilág és megannyi izgalmas élmény lehetősége fogadta mindazokat, akik szombat délután és kora este a csillagok világába utaztak. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ aulája valódi csodavilággá változott.

Az Utazó Planetáriumként funkcionáló hatalmas kupolában különféle ismeretterjesztő előadásokkal várták az érdeklődőket. Szó volt a Naprendszer bolygóinak felfedezéséről, miközben a jelenlévők megismerkedhettek a csillagok születésének és a bolygórendszerek kialakulásának folyamatával is. Futurisztikus, inspirációs műsort láthattak a Mars-kutatás eddigi eredményeiről, jövőjéről, s annak nehézségeiről is, valamint űrhajókkal felfedezhették a Naprendszer bolygóit, holdjait.

Aki épp nem a planetáriumban ismerkedett az Univerzummal, az játékos, interaktív foglalkozás keretében tudhatott meg érdekességeket a téridőről, a gravitációról, a fekete lyukak működéséről vagy éppen az üstökösök és az űreszközök mozgásáról.

A korai sötétedés ugyancsak kedvezett a programnak, hiszen az éjszakai égbolt megfigyelésére nem kellett késő estig várni. Természetesen az épület negyedik emeletén található csillagvizsgáló is megnyitotta kapuit: a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban a résztvevők a csillagvizsgáló nagy távcsövével kémlelhették a Holdat, a Marsot, a Szaturnuszt és a Jupitert.

Az este során Boldog Ádám csillagász, exbolygó-kutató galaxisunk különös világairól, míg Kötél László csillagász az aszteroidák eltérítéséről tartott előadást az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában