Lángok gyúltak a békéért

2022.11.11. 12:35

Ma 104 éve ért véget a Nagy Háború - gyertyagyújtással emlékeztek Fehérváron (videó, képgaléria)

A közelben dúló ukrajnai harcok miatt ebben az esztendőben talán különös jelentőséggel bír az a nemzetközi kegyeleti akció, amelynek magyarországi szorgalmazója, fő szervezője a katonai hagyományok ápolásában már eddig is rendkívüli érdemeket szerzett, székesfehérvári alapítású Krajczáros Alapítvány.

Tihanyi Tamás

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Németh István kurátor az esemény jelentőségét a közös európai együtt emlékezésben látja, abban a törekvésben, hogy a ma élő nemzedék tagjai közül minél többen érezzék sajátjuknak a csatatereken holtan maradt dédapáink sorsát, tekintsék fontosnak emlékezetük ébren tartását. A hősök – közöttük nyomasztóan nagy számban a székesfehérvári, Fejér megyei áldozatok – csak így válhatnak halhatatlanná. A kezdeményezők hangsúlyozzák azt is, hogy a béke olyan kincsünk, amelynek a hiányát csakis akkor tudjuk igazán érzékelni, amikor az már nincs a birtokunkban. 

November 11-én, pénteken 11 órakor tizenharmadik alkalommal e gondolatok jegyében lobbantak fel a gyertyák és a mécsesek lángjai mindenfelé, ahol fontosnak érezték az elhunyt katonák – fiatal fiúk, férfiak, családapák, értelmiségiek, iparos és parasztemberek – emlékének megőrzését, a szent békevágyat. A Krajczáros Alapítvány előzetesen felhívással fordult háborúkban elhunyt katonáink ma élő hozzátartozóihoz, közéleti emberekhez, művészekhez, tudósokhoz, felnőtteket és gyerekekhez, iskolákhoz, önkormányzatokhoz, egyházakhoz, civil szervezetekhez és a fegyveres testületek tagjaihoz: mindannyiójukat csatlakozásra hívta. Megyeszerte nagyon sokan érezték magukénak a béke hirdetésének misszióját.   

Ma emlékeztünk az első világháború lezárásának száznegyedik évfordulójára, hiszen 1918. 11. hónapjának 11. napján, 11 óra 11 perckor lépett életbe a fegyverszünetről szóló megállapodás, amellyel befejeződtek a harci cselekmények a frontokon, s katonai értelemben kezdetét vette a négy éve milliók által várt fegyvernyugvás időszaka. Amely az igazságtalan békefeltételek miatt egy olyan rövid korszak eljövetele lett hazánk számára, amely gyógyíthatatlan társadalmi és történelmi katasztrófát, a világ számára végeredményben pedig egy újabb apokalipszis kirobbanását okozta.  

Mai tudásunk alapján a világ ismert történelmének nagyjából mintegy 3200 éve feldolgozott. Ebből talán csak 250 év volt olyan, amikor sehol sem dúlt háború: tehát a történelem eddig mindig hadtörténelem, a háborúk története volt: ennek tudatában kell értékelnünk a békét, amely számunkra az elmúlt – történelmi léptékekben – rövid ideje megadatott. Értékelnünk azért is, mert világunkat évtizedek óta nem látott érdekellentét, feszültség, bizonytalanság, egymás ellen fordulás jellemzi. Ki tudja, hogy az újabb világrend kialakulásának mennyi áldozata lesz?  

Talán értük is égtek a gyertyák ezen az idei évfordulón.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában