Megemlékezés

2022.11.12. 16:00

Bory Jenőre emlékeztek születésének 143. évfordulója alkalmából (galériával)

Születésének 143. évfordulóján Bory Jenőre emlékeztek Öreghegyen, Bory mester szobránál. A megemlékezésen átadták a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet, melyet az életmű gondozásában aktív szerepet vállalók vehetnek át évről évre.

Héjj Vivien

Megemlékező műsorral készültek a Bory Jenő Általános Iskola diákjai

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A sok éves hagyomány folytatásaként idén is megemlékezést tartottak Bory Jenő építész, szobrászművész születésnapjához kapcsolódóan. Elsőként Ágoston Noémi, Bory Jenő dédunokája emlékezett a Bory-vár megalkotójára, aki korabeli tudósításokból idézve elevenítette fel a vár építésének kezdetét. 110 éve annak, hogy Bory Jenő megvette a szőlőhegyi telket, melyen egy kis présház állt.

Ágoston Noémi, Bory Jenő dédunokája, a vár építésének kezdeteit elevenítette fel
Fotós: Fehér Gábor / FMH

– A présházat egészítette ki, építette át nyaralóvá. Erre ikerlányai, Klára és Lili születése miatt volt szükség. A pesti doktorok ugyanis azt tanácsolták, töltsenek minél több időt vidéken, tiszta levegőn. Bory Jenő fehérvári volt, ezért itt vásárolt nyaralót, ami eleinte nem így nézett ki, mint most: a veranda végighúzódott a homlokzat bejárat felőli oldalán, később építettek hozzá még egy szobát, ekkor csökkent le a veranda mérete akkorára, amekkora most. 
A borospincét ásta tovább, onnan termelte ki a földet és az agyagot, ezt használta fel a későbbi építkezésekhez. – idézte fel a szobrászművész dédunokája.
A megemlékezésen műsort adtak a Bory Jenő Általános Iskola diákjai, majd a hagyományokhoz hűen – immáron 16. alkalommal – átadták a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet, melyet idén Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő vehetett át. Méltatásában elhangzott, 1994 óta Kisfalud és Öreghegy önkormányzati képviselője, a Bory-vár ügyét sok-sok éve minden lehetséges módon támogatja.

A Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet idén Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő vehette át
Fotós: Fehér Gábor / FMH

Az esemény végén Bory Jenő leszármazottai és a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait Ágoston Béla emlékdomborművénél és Bory mester szobránál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában