Régi pompájában ragyoghat

2022.11.08. 15:30

Ahová el kell menni: átadták a megújult dégi Festetics-kastélyt (képgaléria)

Fejér megye újabb ékszerdoboza ragyoghat ismét régi pompájában, hiszen átadták a felújított dégi Festetics-kastély csodálatos épületét. Kedden ünnepelték a több mint 3 milliárd 300 millió forintos beruházás lezárását.

S. Töttő Rita

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Még a borongós őszi ködben is világítanak a hófehérre meszelt falak a Festeticsek megújult klasszicista kastélyán, melyet körülvesz a szabadkőművesek egyik titokzatos jelképének számító dégi angolpark. A pompa, a kultúra és a történelem egy igen izgalmas keverékével találkozhat mostantól itt a látogató – aki, tegyük hozzá gyorsan, kizárólag vezetett csoportok résztvevőjeként tekintheti meg az épületegyüttest és a benne kialakított kiállításokat.

Ahogy azt a projekt neve is mutatja, a kastélyt turisztikai céllal újították fel: „A dégi Festetics-kastély turisztikai célú fejlesztését” a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretén belül valósították meg, pontosan 3 milliárd 361 millió 156 ezer 650 forintból. Az ünnepélyes projektzárón és megnyitón Mohácsi Mónika, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, az esemény házigazdája így fogalmazott: a kastélyok és a várak pozíciójának megerősítését a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram szolgálja, melynek keretében mintegy 29 kiemelt jelentőségű kastély, vár újul meg. Ehhez a forrást egy, az Európai Unió által támogatott pályázat biztosította 43 milliárd forint összértékben, melyet Magyarország kormánya mintegy 14 milliárd forint hazai forrással egészített ki. 2021 májusától 10 helyszín nyílhatott így meg a látogatók előtt, 2023-ra pedig az összes további helyszínen befejeződnek a fejlesztések.

 

S ha személyesen nem is, de videóüzenetben köszöntötte az ünneplőket Festetics Enrico, a kastély egykori építtetőinek, tulajdonosainak leszármazottja is: sajnálatát fejezte ki, hogy családjával nem tud részt venni a kastély életében az oly meghatározó felújítást követően, de hálás a hatóságoknak és mindenkinek, aki ebben a projektben részt vett. Majd pedig reményét fejezte ki, hogy minél többen ellátogatnak a kastélyhoz s megnézik azt.

Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője 2018 áprilisára emlékezett vissza, amikor még Festetics László gróffal együtt tették le az alapkövet, amely a kastély felújítását indította el. Mint kiderült azonban, pár nappal később a gróf egy balesetben életét vesztette.

– De hiszem, hogy onnan fentről örül ennek az eredménynek és ennek az eseménynek – tette hozzá a képviselő, ahogy azt is: – A dégi kastély nemzeti örökségünk részét képezi, s nem csak építészeti emlék, annál sokkal több. Reményeink szerint a most elkészült turisztikai fejlesztésnek köszönhetően Dég és a térség az országszerte épülő, fejlődő, rendkívül gazdag építészeti örökségünket felölelő, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag láncszemévé válhat.

- Egy olyan kastély, amely korai klasszicista stílusával az elsők között volt az országban, melynek oly neves és tehetséges építész adott karaktert, mint Pollack Mihály, melynek angolparkja a New York-i Central Parkhoz mérhető, kétségtelenül csábító célpont – fogalmazott Simon László, Fejér megye főispánja, aki kifejtette azt is: e kastélyfelújítás nem egy egyszerű zöldmezős beruházás volt – számos engedélyezést, tervezést kívánt, melyeket feltárások, kutatások előztek meg. Mint kiderült, 54 eljárást folytattak le csak a Fejér megyei kormányhivatalnál ahhoz, hogy eljussanak a megnyitóig.  

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes szerint a dégi kastélyfelújítás a magyar örökségvédelem fontos mérföldköve.

– Nagy teljesítményt jelez, hiszen két szakasz határán áll az országépítés folyamatában. Ha időlegesen is, de lezár egy fejezetet és jelzi egy másik kezdetét. A dégi kastélyban szinte egyszerre van jelen minden, ami a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram elindítását és megvalósítását indokolta: benne van az épített és a kézzel nem fogható, szellemi örökségünk is – mondta a miniszterhelyettes, utalva az építtető Festetics Antal, felvilágosult eszméket valló szabadkőműves elhivatottságára – amely Csepreghy szerint –, a mai demokráciánk alapját is jelenti. Kijelentette: - Nem hagyunk torzóban semmit, s többet végeztünk, mint amennyit az összes többi kormány együttvéve végzett a rendszerváltás óta az örökségvédelem területén – mondta a miniszterhelyettes.

A kastély kulcsának szimbolikus átadása, valamint a szalagátvágás után Gárdonyi Sándorné, Dég polgármestere köszöntötte az ünneplőket, s elmondta: a Festetics-kastély Dég turizmusának és kulturális életének új, méltó helyszínt biztosít. – Nemcsak régi szépségét nyerte vissza, hanem falai között új szakmai közösségek jönnek létre, programok indulnak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában