történelmi

2018.04.03. 20:00

2,7 milliárd forintból újul meg a dégi Festetics-kastély

A Festetics-történelem pár éven belül megelevenedik Dégen: a Festetics-kastély és környéke ismét életteli színtér lesz.

Szanyi-Nagy Judit

Festetics László gróf, a kastély jogos örököse

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A Festetics-kastély és a Hollandi-ház körül húzódó, 27,4 hektár területű kastélypark három ütemben, összesen 785 millió forintból újult meg az elmúlt években. Látványos a változás: a rendezetlen, vadregényes tájat egy átlátható, nyugodt környezet váltotta fel, amely egészen a grófi temetőig (a 64-es számú főútig) bárki számára könnyedén megközelíthető.

Balról jobbra Virág Zsolt miniszteri biztos, Varga Gábor fejlesztési biztos, Festetics László gróf és Gárdonyi Sándorné polgármester helyezi el az időkapszulát a föld alá

Hasonló – és egyben régóta várt – megújulás előtt áll most a Festetics-kastély is, de a szomszédos teniszpálya és a szigeten álló Hollandi-ház is közösségi színtérként működik majd. A terület fejlesztése 1,5 milliárd forint uniós és további 1,2 milliárd forint állami támogatásból valósul meg. Mint azt az április 3-ai alapkőletételt követően lapunknak Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta: a kastély már egy hónapon belül munkaterületté válik, amely azt jelenti, a következő két évben – a megvalósítás idején – az épület nem fogad vendégeket.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében zajló projekt 2020-ban fejeződik be, ez idő alatt újul meg a dégi Festetics-kastély, a hozzá tartozó területekkel együtt. Az április 3-án tartott sajtótájékoztatón Virág Zsolt miniszteri biztos és Varga Gábor fejlesztési biztos számolt be a helyieket és a régiót érintő változásokról.

Festetics László gróf, a kastély jogos örököse
Fotós: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Kiderült: a program célja, hogy az örökségturizmust „kihasználva” a helyszín – a műemlék-helyreállítás és az örökségmegőrzés mellett – kiváló turisztikai vonzóerő legyen, valamint identitáserősítő közösségi térként funkcionáljon. Az így létrejövő terekben az érdeklődők egy-egy kiállítás keretében ismerhetik meg a Festeticsek mindennapjait, a klasszikus műveltséget és a szabadkőművességet, de a vendégek teljes képet kaphatnak a kor tárgyairól és a korabeli gyógymódokról is. Ez utóbbi különösen a Hollandi-ház szempontjából érdekes, hiszen itt akarták a tehenek vizeletéből párolgó ammóniával meggyógyítani a tüdőbajban szenvedő Festetics Andornét.

A kastélyparkban múltbéli játszótéri elemeket helyeznek el, de a csónakázás és a korabeli drótkompos tavi átkelés is biztosítva lesz. Megidézik továbbá a korabeli sportéletet: a területen korhű sportfelszerelésben lehet űzni a futballt és a nosztalgiateniszt. Ha pedig elfáradnak a látogatók, a kávézóban vagy az ajándékboltban pihenhetik ki magukat – ez utóbbi helyszínen egyébként a helyi termelők portékáival is találkozhatnak majd. A kastély külsőleg is megújul: homlokzatát helyreállítják, cserélik a régi pala tetőfedést és természetesen újjáépítik a támfalakat. Elmaradhatatlan a közműfejlesztés, az új gépészet és a megfelelő elektromos hálózat kialakítása. A kastély környékén parkolókat alakítanak ki, fejlesztik a műemlékként védett kerti építményeket, így a rózsakertet, a teniszpályát és az antik forrást is.

Mint megtudtuk: a fejlesztők jelenleg ezer forintos belépőjeggyel kalkulálnak. A beruházás elkészültét követően a helyiek meghatározott ideig ingyenesen, majd – lakcímkártya bemutatását követően – féláron látogathatják a kastélyparkot.

A fejlesztés kezdetére egy – a projektben résztvevő kastélyok, várak névsorát, egy április 3-ai Hírlapot, egy projektlistát, egy fém- és papírpénzt, valamint Festetics László gróf memoárját tartalmazó – időkapszula és egy lefektetett alapkő emlékeztet.

Ha pedig kíváncsi a dégi Festetics-kastély legendájára IDE kattintva elolvashatja. Összegyűjtöttük a kastéllyal kapcsolatos érdekességeket, és azt is kiderítettük, mit lehet tudni a Festeticsekről. Például régen egy dróton áthúzható csónakkal lehetett megközelíteni az épület közelében található az a mesterséges tavat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában