Frissen Fejérből

2022.10.06. 13:39

Mindannyiunk szabadságáért haltak – Október 6-i megemlékezések Fejér megyében (folyamatosan frissül)

Október 6-án fekete kokárdákat fúj a szél a megemlékezők mellkasán, Fejér megye valamennyi településén. Az 1848–49-es szabadságharcra és forradalomra emlékeznek ők, illetve annak áldozataira, különösen arra a 13 tábornokra, akik vérüket adták a magyar szabadságért.

Palocsai Jenő, Szanyi-Nagy Judit, Bokros Judit

Fotó: Hrubos Zsolt

Mór – Felhangzottak a hősök utolsó szavai

Fotós: Hrubos Zsolt

Mór város önkormányzata is megemlékezett a szabadságharc névtelen hőseiről és az őket vezető, vértanúhalált halt aradi tizenháromról. A Szabadság téren tartott megemlékezésen Törő Gábor mondott ünnepi köszöntőt. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: – Egy kort idézünk fel a mai napon, az abszolutizmus korát, mikor egy nemzeti felszabadítási mozgalom, a magyar szabadságharc katonai vezetőit az osztrák elnyomók, bosszútól vezérelve, elrettentésül állítva a magyarok és a térség többi népe elé, kivégezték. A halálos ítélet értelmi szerzői akkor nem gondoltak arra, hogy az embert el lehet pusztítani, ki lehet végezni, meg lehet alázni, egy népet ideig-óráig el lehet nyomni, de mégis van valami, amin sem a kötél fojtása, sem a golyó ütötte halálos seb, sem másmilyen gyilkos fortély nem talál fogást. Ez a szabadság égő szeretete, ami a népben él, és szüntelenül munkál.

Fotós: Hrubos Zsolt

A politikus párhuzamot vont az akkori és a mai kor embere között. Törő azt mondta: -Ha feltesszük a kérdést, hogy magunk számára, hogy mit tudtak ezek a kiváló férfiak, ami halhatatlanná tette őket, miért él bennünk ma is a megbecsülés és a tisztelet irányukba, akkor az ezernyi válaszból nem fognak hiányozni az olyan szavak, mint az áldozatkészség, a szabadságszeretet, a bátorság és a bajtársiasság. Ám az emlékezés csak részben szólhat a múltról, ugyanis rólunk is szól, hiszen ugyanúgy hiszünk mi is azokban az eszmékben és értékekben, amelyeket a 13 aradi vértanú képviselt és amiért halálos büntetést szabtak ki rájuk.

Fotós: Hrubos Zsolt

A Szabadság téri megemlékezésen a móri Szent Erzsébet Római Katolikus Általános iskola diákjai adták az ünnepi műsort. Nemcsak felelevenítették az 1849-es szomorú eseményeket, hanem megidézték az aradi 13 szellemét, méghozzá utolsó szavaikkal.

Székesfehérvár – Némán fejet hajtva

Hagyományosan a Jávor Ottó téren szerveztek megemlékezést Fejér megyeszékhelyén csütörtök délelőtt. Azonban műsor helyett ezúttal néma főhajtás mellett rótták le tiszteletüket a város vezetői, Cser-Palkovics András polgármester és több önkormányzati képviselő, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint a II. Rákóczi Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és az Academia Humana Alapítvány képviselői.

Versek, zenék a tizenhármak emlékére a Kossuth udvarban

Gyertyagyújtással, műsorral tisztelgett a Vörösmarty Társaság a tizenhárom aradi vértanú emléke előtt.

Az irodalmi szervezet hagyományosan október elején, a Határon Túli Magyar Irodalmi Napok keretében, határon túli szerzők, irodalmárok társaságában szokott megemlékezni október 6-áról. A programsorozatot azonban idén később, novemberben tudják megrendezni, ennek ellenére az aradi tizenhármak előtt a nemzeti gyásznapon tisztelegtek a Kossuth utcai termük udvarában.

A társaság elnöke, Bobory Zoltán is felolvasott saját verset. Mögötte Cserta Gábor és Takács László
Fotós: Fehér Gábor / FMH

A csütörtöki emlékműsor a tizenhármak nevének felsorolásával kezdődött, majd a versek, zenék egymásutánjával zajlott le. A társasághoz tartozó szerzők olvastak fel, Cserta Gábor pedig zenével járult hozzá a tiszteletadáshoz Takács László közreműködésével.

Az esten az említetteken kívül szerepeltek még: P. Maklári Éva, Stockinger József, Balajthy Ferenc, Bobory Zoltán (a társaság elnöke), Gál Csaba, Saitos Lajos, Szegedi Kovács György, Pálfalvi András.

Pákozd – Fájdalmas esemény

Csákvár – Mai világunkban létfontosságú az emlékezet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában