KEMPP

2022.10.06. 16:48

Az aradi vértanúk emlékére: meggyőződés a magyarok lelkében (videó)

1849. október 6-a fájdalmas eseményeire – az aradi vértanúk és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzésére – emlékeztek csütörtökön délben a pákozdi Katonai Emlékparkban.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

– Fájdalmas eseményre emlékezünk, de egy pici ünnep vegyül bele – fogalmazott köszöntőjében Oláh László, a pákozdi Katonai Emlékpark szakmai igazgatója az aradi vértanúk 173. évfordulóján rendezett eseményen. – Számomra azért ünnep, mert sok fiatal van itt – hangsúlyozta az igazgató, s külön köszöntötte a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium diákjait, valamint a Hazafiság Iskolája Program rendezvényén jelenlévő székesfehérvári Váci Mihály Szakképző Iskola tanulóit. – Azért jelent ez nekünk pici ünnepet, mert itt vannak velünk azok a fiatalok, akik tovább fogják vinni a megemlékezés szellemiségét, tovább éltetik a magyar nemzet hadtörténelmét.

Fotós: S. Töttő Rita / FMH

Majd pedig röviden ismertette: 1848. szeptember 29-én ebben a térségben zajlik a Pákozd-Pátka-Sukoró háromszögben az a reményt adó győzelem, amely a szabadságharc kezdetét jelenti. –Másfél évvel később pedig már az aradi bitófákról beszélünk – mutatott rá Oláh László. – Másfél évig tartott a szabadságharcunk, amely olyan mély meggyőződést formált nemzetünk lelkében, amely napjainkig is érzékelhető, ma is érezzük a szabadság iránti vágyat, amelyért minden nap tennünk kell.

A kápolnásnyéki diákok műsorukban emlékeztek meg a vértanúkról, s elhangzott Petőfi néhány fontos sora is: ”Magyar vagyok. Büszkén tekintek át/ A múltnak tengerén, ahol szemem/ Egekbe nyúló kősziklákat lát,/ Nagy tetteidet, bajnok nemzetem./ Európa színpadán mi is játszottunk,/ S mienk nem volt a legkisebb szerep;/ Ugy rettegé a föld kirántott kardunk,/ Mint a villámot éjjel a gyerek…” Majd pedig nemzetiszín szalaggal kötötték át az aradi vértanúk emlékoszlopait. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában