Nem várt fordulat

2022.10.28. 16:00

Lőszereket találtak az illegális ásatás helyén

Lapunkban a hét folyamán adtunk hírt arról, hogy a város határában, a Börgöndi úton ismeretlen személyek rablóásatást végeztek. Az újabb fejlemények szerint a területen veszélyes lövedékek és kézigránátok maradhattak hátra az illegális kutatók után.

Tóth Sándor

Forrás: FACEBOOK/MÁGNES HORGÁSZAT ÉS FÉMKERESŐZÉS

A Szent István Király Múzeum igazgatója, Pokrovenszki Krisztián megerősítette lapunknak, hogy előzetes vizsgálatuk alapján a római kori régészeti területen található építményt dúltak fel, s onnan feltehetően ismeretlen tárgyakat vittek el illetéktelen személyek, akik nem rendelkeztek kutatási engedéllyel az örökségvédelmi hatóságtól és a szántóföld tulajdonosának beleegyezésével sem. A múzeum a további régészeti emlékek felszínre kerülése érdekében leletmentő ásatást végez az érintett helyen.

Időközben nem várt fordulatot vehet a leletmentő ásatás. Ugyanis más forrásból tudomásunkra jutott, hogy az illegális kutatók által kiásott méretes gödörből kirakva egy fémládában lőszerek voltak. A közeli kisebb gödrökben pedig tűzérségi lövedékek, valamint F-1-es orosz támadó kézigránátok, amit kukoricagránátnak is neveznek. A nagyobb gödörből pedig eltűnt egy jókora páncél, ami a rablóásatás felfedezésekor még ott volt.

A lőszerek, tűzérségi lövedékek és kézigránátok – lehetséges II. világháborús robbanóeszközök – ügyében az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredhez fordultunk, mivel ők végzik a veszélyesnek számító „háborús leletek” eltávolítását. Gajdos Milán főhadnagy, kommunikációs tiszttől a következő tájékoztatást kaptuk: „Október 26-án érkezett rendőrségi bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére arról, hogy a székesfehérvári Börgöndi úton egy ásatáson feltételezett robbanóeszközök kerültek elő. A vonatkozó 142/1999. számú Kormányrendelet szerint ezt az esetet a bejelentéstől számított 30 napon belül szükséges kezelnie az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonáinak. Fontos kiemelni, hogy az elkövetkező napokban meg fog történni a bejelentett eszközök helyszíni azonosítása, ekkor fogunk tudni részletes információkkal szolgálni a feltételezett robbanótestekkel kapcsolatban.”

Figyelemmel kísérjük a leletmentő ásatás további fejleményeit és a tűzszerészek munkáját a robbanóeszközök vizsgálatáról, erről tudósítjuk olvasóinkat. Az eddigi értesüléseinkből úgy tűnik, hogy a rablóásatást végzők olyan veszélyekkel is találkoztak a régészeti helyszínen, amellyel nem számoltak vagy pedig pont világháborús harceszközök után kutattak, amikor a római kori előzményekkel rendelkező területre akadtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában