Kutatás-keresés

2022.10.03. 15:29

Életmentés 4 lábon - Két kutyával gyarapodott a Fejér Önkéntes Mentőszervezet

Mokka és Abby mentőkutya növendékek csatlakoztak gazdáikkal a Fejér Önkéntes Mentőszervezethez.

Katasztrófavédelem

Fotó: Dog Plusz Egyesület

A felelős állatvédelem és kutyatartás alapelveinek népszerűsítése érdekében kezdte meg működését a bodajki székhelyű Dog Plusz Egyesület 2011-ben. A szervezet alapító tagja Kasza Norbert, móri önkormányzati tűzoltó, aki több mint tíz éves kutyavezetői tapasztalattal a háta mögött holland juhászkutyájával, Mokkával első mentőkutyás vizsgájukra készül. Felesége, Kasza-Pirka Ildikó húsz éve foglalkozik kutyákkal és kiképzésükkel, az egyesület vezetőjeként pedig lelki sérült négylábúaknak segít, hogy megtanuljanak félelem nélkül élni. Holland juhászkutyái közül Abbyt kölyök kora óta tréningezi terület- és romkutatásra, míg Miát mantrailingre, vagyis az emberek egyedi szagának beazonosítására és követésére képzi. Az év elején kezdődött tréningek eredményeként most Mokkával és Abbyvel a nemzetközi IRO mentőkutyás vizsgára készülnek.

Forrás: Dog Plusz Egyesület

A kutyákat és gazdáikat Salamon Klára készíti fel, aki négylábú társával részt vett a 2009-es szumátrai földrengés utáni kutatásban egy nemzetközi keresőcsapat tagjaként. 2018-ban pedig világbajnoki címet szerzett Tara mentőkutyájával a Holland Juhászkutya Világbajnokságon. Jelenleg a Tyn névre hallgató border collie-val tréningezik.

Fotós: Dog Plusz Egyesület

A Dog Plusz Felelős Állattartók Egyesülete a közelmúltban együttműködési megállapodást kötött a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal annak érdekében, hogy egy profi mentőkutyás csoporttal hatékonyan támogassák az önkéntes mentőszervezet kutató tevékenységét, és szükség esetén segítséget nyújtsanak eltűnt személyek felkutatásában elsősorban a megye északi részén, valamint Székesfehérváron és környékén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában