Környezetszépítő verseny

2022.10.04. 14:00

Díjeső Balatonfüreden – több elismerést is elhozott Székesfehérvár

A munka és az összefogás meghozta a gyümölcsét, melynek köszönhetően egyenesen tarolt a Királyok városa az Európai Virágos Városok és Falvak nemzetközi megmérettetésén.

Kecskés Zoltán

Fotó: Fehér Gábor

Többszörös halasztás után végre megrendezték az Entente Florale Europe virágosítási versenyt, melyre a város nevezését még 2019-ben nyerte el a Virágos Magyarország első helyezésével. Már az önmagában hatalmas szó, hogy a megye legnagyobb városa a virágosítás Bajnokok Ligájának tartott nemzetközi versenyén Magyarországot képviselhette – Orfű és Veresegyház mellett –, az pedig már csak hab a tortán, hogy nem is akárhogyan! – számoltak be a kedd délelőtti sajtótékoztatón az érintettek, Cser-Palkovics András polgármester, Bozai István városgondnok és Homoki László kertészmérnök, faápoló szakmérnök a Városgondnokság Közterületfenntartó Divíziójának vezetője.

Entente Florale Europe aranyminősítési díja. Az elképzelések szerint a városháza udvarának egyik éke lehet.
Fotós: Kecskés Zoltán

Mint kiderült, Székesfehérvár a legjobb arany minősítést és különdíjat is kapott a nemzetközi megmérettetés balatonfüredi díjátadóján. Utóbbit pedig kifejezetten  a zöld terek gondozásának elismeréseként nyerte el. Ahogy a polgármester fogalmazott, a szakmai zsűrire rendkívüli hatást gyakorolt a Sóstó Természetvédelmi Területen tett júniusi látogatás, amely tökéletes visszaigazolása annak a szakmai munkának, amely Sóstón és az egész városban folyik. Kiemelte, hálával és köszönettel tartoznak a városgondnokság valamennyi vezetőjének és munkatársának az erőfeszítésekért. Nyomatékosan kiemelte: 

– Ami miatt a legbüszkébb vagyok, hogy ez nem egy pillanatnyi állapot, hanem egy folyamatnak a fontos szakmai visszacsatolása. Gondolok itt a Virágos Székesfehérvár program sikerére, amely jól példázza az összefogás erejét a városban, a Sóstó Természetvédelmi Terület fejlesztésére, valamint a fa és közterület gondozásának kérdéskörére, amelyből lelkes civilek is kiveszik a részüket.

A Sóstó Természetvédelmi Terület a nemzetközi zsűrit is lenyűgözte. 
Fotós: FMH/Archív

Bozai István elmondta, hogy 2019 óta készülnek erre a nemzetközi versenyre, ahol összesen hét szempont alapján pontozták a résztvevőket. Kiemelte, hogy az értékelés során már nem kifejezetten a közterek szépítésén van a hangsúly, hanem sokkal inkább a közösségek élhetőségén, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáson és az egészségfejlesztésen. Kifejtette azt is, hogy az arany minősítést azok az indulók érdemelték ki, akik a megszerezhető 100 pontból legalább 95-öt elértek és igazán nagy öröm, hogy Fehérvár köztük lehet. De talán ami ennél is jobban büszkévé teszi, az a Green Spaces Award különdíj, amelyet az a résztvevő város, település vagy község kapja meg, amelyik a „Zöldterületek” kategóriában a legmagasabb összpontszámmal rendelkezik. 2022-ben a zsűri tagjaitól Székesfehérvár kapta a legtöbbet! Mint mondta, érdemes fellapozni az elmúlt 10-12 év képarchívumát, hiszen az előtte-utána fotók jól mutatják, hogy mekkora fejlődésen ment át a város az eltelt időszakban – tette hozzá.

Homoki László szintén a különdíjat emelte ki megszólalásában, amely szerinte tökéletes tükrözi azt a munkát, amelyet a zöldterületek gondozásában, a faápolás terén tettek az elmúlt időszakban. Kiemelte, hogy az utóbbit például egy speciális végzettséggel rendelkező szakembergárda látja el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában