Tudományos konferencia

2022.10.15. 07:15

A tűz régészetét állították a két napos szakmai egyeztetés középpontjába

Orbis Mediaevalis – A tűz ereje a középkorban címmel nyílt meg a Szent Gellért Hotelben az a másfél napos konferencia, amelyen magyar, román és horvát régészek osztják meg, illetve egyeztetik kutatási eredményeiket.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Nemzeti Kulturális Alap és Székesfehérvár Önkormányzata támogatásával első alkalommal tartanak ilyen konferenciát Fehérváron. A sorozat, illetve a Kárpát-medencei régészek együttműködése még 2013-ban indult egy, a Szatmár megyei Nagykárolyban tartott megbeszélés folyományaként. A szakmai beszélgetésből konferencia lett, amelyet két évente rendeznek meg, a konferencia összegzéseként megjelenő kötetet pedig a köztes években adják ki. Eddig Lippa, Arad és Marosvásárhely adott ottont a nemzetközi konferenciának, amely idén a középkori Magyarország fővárosában, Székesfehérváron került megrendezésre. A két napos konferencia – témáját tekintve - nem is kerülhetett volna jobb helyre! Intézményi szinten képviseltette magát a fehérvári Szent István Király Múzeum, a Maros Megyei Múzeum, az Aradi Múzeum Komplexum, a kolozsvári Régészeti és Művészettörténeti Intézet, a szintén kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum és a zilahi Megyei Történelmi és Művészeti Múzeum. 

A horvát, román és magyar kutatók ezúttal a tűz régészetét állították középpontba, azaz a tűzhöz kapcsolódó eszközöket, tárgyakat, helységeket (pl. öntőműhely), foglalkozásokat járták körbe régészeti szempontból. 

A konferencia egyik fő célja, hogy a Kárpád-medence területére kiterjedő, 7-14. század kutatásait elmélyítse, összefogja azok eredményeit és olyan platformot biztosítson a téma régészeinek, ahol előadásokat hallgathatnak és megvitathatják az elgondolásaikat, véleményüket, kutatási eredményeiket. Az együttműködésben a fentebb említetteken kívül bolgár régészek is dolgoznak, de ők ebben az évben nem vettek részt a konferencián. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában