Összefogás

2022.10.17. 16:00

A gárdonyiak megmentették az öreg cseresznyefát

Egy öreg, pusztulás előtt álló fát mentettek meg Gárdonyban: a közösség szimbólumaként és Gárdonyi Géza kulturális örökségének jelképeként keltették újra életre a Gárdonyi Emlékfának elnevezett cseresznyét.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita

Alaposan megtámogatva, nemzetiszín szalagok gyűrűjében áll a Gárdonyi Emlékfa a Velencei-tavi Galéria és a Gárdonyi Géza Emlékház közti területen Gárdony. Az öreg fát nemrégiben nevezte ki a város emlékfává.

Fotós: S. Töttő Rita

- Ez egy 80-90 éves cseresznyefa, amely ugyan nem számít túl jelentős kornak, a cseresznyefák tekintetében azonban mégis az – árulta el Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója. Nemrégiben egy Európa szerte híres környékbeli kertészmérnököt – Lukács Zoltánt és társait kértek fel arra, hogy segítsenek a megmentésében. Az aszály idején ugyanis félő volt, vajon életben marad-e.
- Ennek a fának már csak a fele él, a másik felét meg kellett menteni. A szakemberek körbeásták, alulról injektáltak fontos tápanyagokat és napi szinten öntözni kellett azért, hogy sikerüljön megmenteni. A fa élettartamát a szakemberek szerint meg lehet hosszabbítani.

A fa megmentése a városban azonban több lett, mint egy haldokló növény életben tartása: Gárdonyi halálának 100. évfordulóján elhatározták, hogy mint Gárdonyi Emlékfát, a közösség szimbólumaként, Gárdonyi örökségének jelképeként ápolják tovább, ameddig csak lehet. Sokan jöttek öntözni, kukacsokkal, poharakkal is érkeztek az emberek azért, hogy részt vegyenek a megmentésében. Úgy fest, az öreg cseresznye újabb éveket nyert a gárdonyiaknak köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában