Varkocs György halálának 479. évfordulója

2022.09.02. 13:32

Székesfehérvár kapitányára emlékeztek

A közel ötszáz éve történtekre emlékeztek néma koszorúzás keretében péntek délelőtt a Varkocs szobornál. A politikusok mellett a Vasvári Pál Általános Iskola diákjai is fejet hajtottak Székesfehérvár egykori kapitányának szobra előtt.

Baráth Eszter

Cser-Palkovics András, Lehrner Zsolt, Szabó-Bakos Györgyné és Márton Roland is fejet hajtott Varkocs szobra előtt

Fotó: Nagy Norbert

A város kapitányának 1543 júliusában ismét Varkocs Györgyöt nevezték ki. Ez idő alatt Székesfehérvárt már jelentős török támadás fenyegette, ami rövid időn belül valódi ostrommá alakult. A hősies küzdelmet folytató és vezető Varkocs rövidesen török kézre került és meghalt. 

Ma, pénteken délelőtt a kapitány halálának és a város török általi elfoglalásának 479. évfordulójára emlékeztek Varkocs György szobránál. Cser-Palkovics András polgármester, Lehrner Zsolt alpolgármester, Szabó-Bakos Györgyné önkormányzati képviselő és Márton Roland a város közgyűlésének tagja is fejet hajtott a szobor előtt, és koszorút helyeztek el a Vasvári Pál Általános Iskola diákjai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában